Специализирана полицейска акция, с цел противодействие на престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната системи, както и нарушения по Закона за гражданската регистрация, Закона за българските лични документи и Закона за устройството на територията, бе проведена днес на територията на Горна Оряховица под ръководството на Окръжна прокуратура Велико Търново, съобщава пресцентърът на ПРБ.

Служители на РУП-Горна Оряховица, полицейски служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - В. Търново и служители от ТД НАП - В. Търново и Община - Г. Оряховица извършиха тази сутрин проверки на седем адреса в кварталите „Гарата"и „Калтинец" в Горна Оряховица.

В хода на проверката е установено, че за част от постройките липсват документи за каквато и да било строителна дейност, а в други случаи строителната документация не отговаря на действително построеното. В част от дворовете на имотите са установени луксозни автомобили - „Ауди", „БМВ" и „Мерцедес", които не съответстват на социалния статус на собствениците си. Предстои проверка на начина на придобиването на моторните превозни средства. В хода на операцията са проверени още 41 граждани и 30 автомобила. Съставени са три акта по Закона за гражданската регистрация.

Подобни полицейски операции предстоят и на територията на други общини в област В. Търново.

Резултатите от проверката ще бъдат докладвани в Окръжна прокуратура Велико Търново за преценка на данните за извършени престъпления, в т.ч. пране на пари. Ще се прецени и необходимостта от намеса на прокуратурата по реда на надзора за законност за установените нарушения на ЗГР и ЗУТ.

В край на май и началото на юни т.г. на територията на ОДМВР - В. Търново бяха установени и задържани четири групи телефонни измамници, действали на територията на В. Търново, П. Тръмбеш, Павликени и Г. Оряховица и ощетили пострадалите с около 9 хил. лева.