Европейският съюз обяви, че американската компания за кредитни карти "Мастъркард" поставя прекалено високи цени на своите клиенти.

В съобщение Европейската комисия заяви, че според нея компанията е в нарушение на правилата на ЕС за конкуренция на единния пазар.

"Много потребители използват разплащателни карти всеки ден, когато те пазаруват храна, дрехи или пазаруване онлайн. В момента подозираме "Мастъркард" в умишлено увеличаване на цените за плащания с карта, които биха могли да навредят на потребителите и търговците в ЕК", заяви комисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Имаме притеснения както по отношение на правилата на "Мастъркард" за задграничните трансакции в рамките на ЕС, така и за таксите за търговците, за това, че получават плащания чрез карти, издадени извън Европа", каза още тя.

Според правилата на "Мастъркард" банките не могат предлагат по-ниски такси за трансакция на търговци, базирани в друга страна, където таксите биха били по-високи.

През 2013 друга компания лидер на пазара - "Виза", намали таксите си с до 60% и се съгласи да "направи реформи на правилата си, за да се улесни трансграничната конкуренция, след подобно проучване на ЕК.