Google е спонсор на мащабното събитие, което ще се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли.
Фондация „Америка за България” осигурява дългосрочната подкрепа за подготовката и участието на олимпийските отбори по природни науки в международни състезания и олимпиади.
България ще бъде домакин на тазгодишната Международна олимпиада по лингвистика. Събитието ще се проведе в Благоевград между 20 и 24 юли, обединявайки 28 държави от целия свят. Най-способните ученици от различни нации ще премерят знания в полето на лингвистиката, справяйки се с трудни задачи на непознати за тях езици. „Олимпиадата по лингвистика се провежда за трети път в България. Радваме се, че броят на участниците е толкова голям и се надяваме съревнованието да завърши в полза на българския отбор, който се подготвя усилено за предстоящото състезание“, споделят от СРООПН. Основни спонсори на събитието са Фондация „Америка за България“ и компанията Google. Други спонсори са компаниите Walltopia, Chaosgroup, Coca-Cola и Bulpros.
Традиционно в Международната олимпиада по лингвистика участват два отбора от всяка държава. Тази година съставите на българските отбори са следните:
Отбор 1:
Тина Владимирова Владимирова, 10. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София
Надежда Димитрова Димитрова, 10. клас, 128. СОУ "Алберт Айнщайн", София
Борислав Иванов Георгиев, 11. клас, 164. ГПИЕ "Мигел де Сервантес", София
Валентин Руменов Димов, 10. клас, 91. НЕГ "Проф. Константин Гълъбов", София
Отбор 2:
Данаил Николаев Пенев, 12. клас, Първа английска езикова гимназия, Варна
Радина Добромирова Добрева, 12. клас, МГ "Д-р Петър Берон", Варна
Здравко Пламенов Иванов, 8. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София
Ралица Стефанова Дарджонова, 12. клас, СМГ "Паисий Хилендарски", София
Ръководител на отбора от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция „Математика и лингвистика” към Съюза на математиците в България от 2008г., председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика 2015 г.
Олимпиадата, която е под патронажа на президента на Р България ще се проведе в Американски университет в България, Благоевград.  Подготовката на националния отбор по лингвистика протича в Центъра за подготовка на олимпийски състезатели към МОН.
Програма на събитието:
Откриваща церемония - 20.07.2015 г. от 16:00 часа
Два състезателни дни – 21.07.2015 г. и  23.07.2015 г.
Закриваща церемония и награждаване - 24.07.2015 г. от 15:00 часа 
Националният олимпийски отбор по лингвистика


Български отбори са се състезавали във всички издания до днес и успехът им се измерва в общо 38 медала – 10 златни, 11 сребърни и 17 бронзови. Освен това имаме три първи места в отборното класиране, 10 награди за най-добро решение и 17 почетни грамоти. Трима български ученици са ставали абсолютни световни шампиони, като Иван Добрев е единственият двукратен световен шампион в историята на олимпиадата. Тези заслуги правят България третата поред държава в ранглистата за всички времена веднага след Русия и САЩ.
 
 
Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки - СРООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията (2.8 милиона лева за периода 2010-2017 г.) Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 636 медала - 116 златни, 216 сребърни и 304 бронзови - от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.