"Гъливер Травел" ЕООД има регистрирани нарушения в Министерство на туризма, за които е сезирана КЗП и e стартирана процедура по установяване на административно нарушение.

В сега действащото законодателство, при такава ситуация, се предвижда фирмата да продължи дейността си до установяване на нарушението, което предстои да бъде променено, съобщиха от Министерството на туризма.

Туроператорът организира пътуването на деца от 8, 9 и 10 клас на Националната финансово-стопанска гимназия, като при пристигането в Испания се оказва, че нощувките на групата не са платени. Децата са добре, установен е контакт с тях. Стартирана е проверка по случая.

Справката на Министерството на туризма показва, че "Гъливер Травел" има валидна застраховка до 22 април 2016 г. с лимит 75 000 лв. През октомври 2014 г. застрахователно дружество завежда преписки на щети по претенции на туристи, на които не са осъществени туристически пътувания. Министерството на туризма е сезирало КЗП по случая и от полученото официално писмо става ясно, че са съставени актове за установяване на административно нарушение, които не са влезли в сила, поради обжалване в съда.

Министерството на туризма готви промени в Закона по туризъм, които ще позволят да се спира дейността на нарушителя още при стартиране на процедура по установяване на административно нарушение, което ще бъде превантивна мярка в такива случаи. Подобни екскурзии се реализират съгласно Наредбата за организиране и провеждане на детски и ученически отдих и туризъм, която също се нуждае от актуализация. Министерството на туризма вече работи съвместно с Министерството на образованието и науката по промените в нея.

Министерството на туризма е в постоянен контакт с Министерството на външните работи и Комисията за защита на потребителите и има готовност да съдейства съгласно компетенциите си.

БГНЕС припомня, че българчета бяха изоставени от туроператорската си фирма в Испания. За това съобщил разтревожен баща, чието дете е на екскурзия в Испания с класа си. Те са група от 31 ученици от Националната финансово-стопанска гимназия в София.

Пред БНТ Ивелин Иванов, баща на един от учениците каза, че децата се намират в Коста Брава, 70 км от Барселона – гр. Лоред дел Мар. Каза, че фирмата, която организира екскурзията е Гъливер травъл и по думите му от фирмата са заплатили първата нощувка, която е била в Любляна. Допълни, че с групата ученици има възрастни хора, които са събрали пари и са платили следващите 2 нощувки.

По думите му децата нямат повече пари. Опитал е да се свърже с фирмата, но телефоните или са изключени, или дават свободно. Потърсено е съдействие от консулството ни във Валенсия.

Ивелин Иванов каза още, че случаят е класическа измама – днес е третият ден от екскурзията, която трябвало да продължи 10 дни. Вчера учениците са успели да се свържат с управителката на туроператорската фирма, която е обещала да осигури пари за връщането на групата. Учениците са пренощували в лагер за бежанци в Испания.