Археолози неотдавна попаднаха на тленните останки на млад опитомен рис, който е живял преди 2000 години на днешната територия на САЩ, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Преди близо 2000 години в района южно от езерото Мичиган индианците от културата хоупуел са се чувствали като господари. Благодарение на надгробните могили, изградени, за да се почетат мъртвите, паметта на тези индианци се е съхранила до наши дни.

Те били събирачи на плодове и ловци и по традиция погребвали мъртвите заедно с кучетата им.

Археолозите обаче били много изненадани, когато сред човешките и кучешките кости открили тленните останки на млад рис.

На обекта е намерено колие от кучешки и мечешки зъби, носено от риса. Следователно животното вероятно е било любимец на господарите си. Структурата на костите му не показва никакви признаци за насилствена смърт.

Това навежда на мисълта, че

младият рис може би е бил сирак и е бил намерен по време на лов. Впоследствие е бил опитомен и е станал домашен любимец.

Всъщност индианците от културата хоупуел в редица случаи са имали жестоко отношение към животните. Недалеч от костите на риса са открити тези на розова лопатарка Platalea ajaja, която е била обезглавена. Птицата е намерила смъртта си по време на жертвоприношение.

Резултатите от изследването са публикувани в Midcontinental Journal of Archeology.