Парите в гръцките банкомати ще стигнат до вечерта на 13 юли, заяви председателят на Съюза на гръцките банки Лука Кацели, предаде ТАСС. „Парите в банкоматите ще бъдат достатъчно до вечерта в понеделник. Банките ще снабдяват банкоматите с купюри през всички дни до тогава. Относно сигурността на спестяванията на гръцките граждани няма никакви проблеми, нито сега, нито ще има в бъдеще", коментира Кацели.По нейните думи ситуацията в банковата сфера в Гърция постепенно ще се нормализира при постигането на споразумение за финансиране с международните кредитори.

По-рано министерството на финансите на Гърция издаде нареждане така наречената „банкова ваканция" да продължи до 10 юли. Формално това означава, че банките ще останат затворени най-малко до 13 юли. В сила остава и дневният лимит за телгене от банкомати, който е в размер на 60 евро дневно на човек.

Някои големи гръцки банки може да се наложи да бъдат затворени и погълнати от по-силните им конкуренти като част от реструктуриране на сектора, което ще последва всеки евентуален фалит на страната. Това са заявили европейски чиновници пред Reuters.