Изобретиха най-добрият дегустатор на бира - роботизиран език, който е толкова чувствителен, че може да направи разлика между различни видове от пенливата напитка и дори проверява съдържанието на алкохол.

Испанските създатели на "робо-езика" твърдят, че това е първото устройство, което може да посочи най-добрата бира, т.е. да направи самостоятелен избор. Екипът е поставил 21 сензора в електронния език и са го обучили да прави разлика както между различни марки бира, така и между различните видове, като нискоалкохолна, двойно малцова, безалкохолна.

Бирата е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света.

Учените от Автономния университет в Барселона са провели изследване, в което са анализирали няколко марки бира. Изследването е извършено с електронния език, идеята за който идва от вкусовите рецептори по човешкия език.

"Концепцията на електронния език се състои в употребата на набор от сензори, които реагират с различни химични съединения в бирата. Сензорите събират широк спектър от информация с най-съвременни инструменти за обработка, разпознаване на образи и дори изкуствени невронни мрежи", обяснява ръководителят на изследването Манел дел Вале.

Наборът от сензори се състои от 21 йонни селективни електроди. Някои от тях реагират с катиони, а други - с аниони. Има и електроди с неспецифична реакция с веществата в бирата. След много етапи на разработка устройството е научено да прави разлика между различни категории бира.

Изобретението показва, че един ден роботите може да имат вкусови рецептори, а хранително-вкусовата индустрия може да ги използва за подобряване на качеството на продуктите си.