Районна прокуратура-Карлово продължава разследването за посегателството против молитвен дом-параклис "Св. Георги" над град Сопот.

До момента е установено лице, което пред полицейски служители е заявило, че е съпричастно към извършването на палежа на икони и религиозна литература на 2 юли 2015 г. Не се отнася за религиозна провокация.

На 1 юли 2015 г. И.М., на 40 г., от гр. Сопот, е напуснал самоволно Центъра за психично здраве в гр. Пловдив, където се лекувал с диагноза "параноидна шизофрения". Пристигнал е с автобус в гр. Сопот. В неустановен час през нощта на 2 юли 2015 г. се е отправил към параклиса "Св. Георги" над гр. Сопот. Пред трима полицейски служители по-късно е заявил, че влязъл в молитвения дом и запалил религиозна литература, която възприел като еретична, както и 40 икони, оставени от вярващи.

Вероятният мотив за извършване на деянието е неудовлетвореност от факта, че параклис "Св. Георги" над гр. Сопот е отворен за посещение денонощно за широк кръг от хора, включително и такива, които не изповядват ортодоксалната православна религия и са в отклонение от линията на Българската православна църква.

И.М. е заявил, че почувствал храма осквернен. Той е изучавал две години богословски науки.

Под ръководството на Районна прокуратура-Карлово е назначена съдебно-психиатрична експертиза на лицето за това дали към момента на извършване на деянието е могло да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Разпитани са свидетели.

На 3 юли 2015 г. И.М. е приведен обратно в Центъра за психично здраве в Пловдив. По ръцете му са открити следи от обгаряне. Предал е запалка, за която твърди, че използвал при запалването на иконите и книгите в храма.

Районна прокуратура-Карлово продължава активните процесуално-следствени действия по случая и ще предприеме действия за настаняване на лицето за принудително лечение.