Аз не решавам уравнения, аз имам решения. Това каза главеният прокурор Сотир Цацаров в отговор на въпрос кое е решението на уравнението старт на съдебната реформа, предаде репортер на БГНЕС.

В свое интервю министърът на правосъдието каза, че на главния прокурор очевидно му трябва ВСС, за да решава своите уравнения. На въпрос полезно ли е за системата да не се проведе реформа, Цацаров отговори с не. "Не е полезно да се проведе реформа, която ще доведе отново до разделяне на колегите магистрати. Нормално е да се проведе реформа, която очаква обществото и която очакват съдии, прокурори, следователи. Това е нормално да се проведе. Не е нормално това, което в крайна сметка може да се получи като определен резултат: съдебната реформа да се превърне в територия на политически упражнения. Тази система не може да остане в този вид консервирана. Въпросът е кои са методите, с които това се прави и в крайна сметка какъв резултат се гони. Очевидно, ако един решава уравнение, а друг има решение, защото е решил примерно по-рано уравнението, може би има някакви разлики. Но в крайна сметка това е доброто, че има различни мнения", каза той.

Преди заседанието на ВСС главният прокурор коментира проверката в МП след публикацията на в. Труд за корупция в министерството.

"Не мога да разбера защо толкова ви вълнува една рутинна прокурорска работа", каза Цацаров и посочи, че "проверката въобще не е срещу министъра, касае длъжностни лица от МП. Не е първата проверка, която е правена по сигнал в пресата, нито ще е последната. "Не го свързвайте с министъра, нито е необходимо да го свързвате с идеите на министъра за съдебната реформа, както вчера неговият пресцентър направи опит да го отнесе към това. Съдебната реформа е реформа, добрите идеи се борят с по-добри идеи, лошите идеи се борят с добри идеи, те не се борят с прокурорски проверки", заяви главният прокурор. Той подчерта, че съдебната реформа не може да се спре с прокурорски проверки и това не е целта. "Знаете много добре, че една прокурорска проверка не може по никакъв начин да спре реформа. Търсите нещо, което очевидно го няма, друг е въпросът как ще го интерпретирате", заяви той.

За Иван Костов и вчерашния му разпит, Цацаров подчерта, че е бил призован за разпит в качеството му на свидетел. "Не бива да се правят каквито и да е спекулации с евентуални обвинения. Рутинен разпит на свидетел, нищо повече", каза той. "Той човекът си го е казал съвсем ясно. Става дума за договор....", посочи главният прокурор.