Г-жа Кристалина Георгиева се справя добре с ангажиментите си и аз имам добра комуникация с нея. Да не забравяме, че тя ми е и колежка от университета.

Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски.

Премиерът заяви това в отговор на въпрос дали Кристалина Георгиева притежава качествата, които трябва да притежава бъдещата кандидатура на България за еврокомисар.

Пламен Орешарски заяви по-рано от парламентарната трибуна, че "днес мога да определя само като визия бъдещия еврокомисар. Този въпрос ще бъде на дневен ред след евроизборите, когато станат известни резултатите".

"На този етап бих се ангажирал само с профила на кандидата – той трябва да бъде авторитет не само в нашата страна, а и пред европейските ни партньори. Важно е да получи ресор, който да му даде възможност да прояви своите качества", подчерта министър-председателят.

Ние имаме както негативен, така и позитивен опит в това отношение, каза премиерът, като напомни, че през 2009 г. правителството на Бойко Борисов използва теснопартиен похват и кандидатът Румяна Желева се провали пред ЕП.

Кандидатът не бива да бъде затворен само в рамките на едно семейство, продължи с характеристиките на бъдещия български еврокомисар Орешарски. Затова трябва да бъде подкрепен с консенсус за еврокомисар, каза той. Искам да ви уверя, че ще предложим убедителна кандидатура, добави Орешарски.