400 жени умират годишно от папилома вирус или рак на шийката на матката, коментира пред bTV доц. Атанас Мангъров, началник на Детска клиника към Инфекциозна болница.

Спорът за или против ваксините се разпали отново, след като 15-годишната Лили Христова заболя от сериозно автоимунно заболяване. Диагнозата е грануломатоза на Вегенер, изключително рядко заболяване. Родителите й обвиняват за смъртта й ваксина срещу рак на шийката на матката.

"Честотата на това заболяване е много рядка, всички 20-30 души в страната, болни от грануломатоза на Вегенер са били болни много преди да се ваксинират", каза доц. Мангъров.

По думите на доцента без поставянето на ваксините, прекалено много хора ще бъдат изложени на риск. "Цялото ми семейство са ваксинирани, децата родени сега, след 20 години ще умрат, защото ние не слушаме тези, които знаят, а четем в интернет", добави още той.

Според Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб", ваксината за папилома вирус е опасна.

"Тази програма има проблеми и тя трябва да спре докато се изясни случая с Лили Христова", каза тя.

Другата седмица ще се състои работна среща за съобщаване на нежеланите реакции от ваксини, каза още Георгиева.

Припомняме ви, че седмица след поставянето на ваксината на главата на Лили се появила подутина като цирей. Тя нараснала и започнала да гноясва. Семейният лекар отправил запитване до фармацевтичната компания, производител на ваксината.

От там първия път изобщо не му отговорили, а втория път казали, че техният продукт няма странични ефекти. Близките на момичето подали жалба в съда, но от там им отговорили, че няма основание за образуване на наказателно производство срещу световната фармацевтична кампания. Момичето почина преди три дни в болницата на Ватикана, една от най-добрите в света, които лекуват детски болести.