БСП внесе в деловодството на Народното събрание промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които са свързани с намаляване на ставката от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и със социални услуги за възрастни хора.

Това съобщи председателят на партията Михаил Миков на брифинг в кулоарите на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

"Този законопроект е изключително необходим, когато раждаемостта рязко пада като последица от икономическото развитие в страната и от свитото потребление и ниските доходи", каза Миков. БСП са внесли в деловодството и финансова обосновка, която показва, че става въпрос за около 56 млн. лева ефект, като според Миков голяма част от тези средства ще се върне в бюджета поради повишеното потребление.

В момента приходът от ДДС върху детски пелени е в рамките на 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще бъдат 5,56 млн. Приходът от ДДС върху детските храни при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намалението той ще бъде 10,7 млн. Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но актът е крайно необходим като сигнал и знак към хората, които в тези трудни времена отглеждат деца, каза Миков.

"Използваме практиката на страните от Европейският съюз. По-голямата част от тях имат диференцирани ставки на ДДС, с преференции за новородени, деца, за образование и хората в неравностойно положение", каза Румен Гечев. БСП следва тази практика на ЕС и прави важна стъпка за диференциация на ДДС, което да стимулира семейства и да ги улеснява при отглеждането на деца.

"Най-важният проблем за България е острият демографски проблем. По този начин ще стимулираме раждаемостта", подчерта Гечев. Той бе категоричен, че всички развити страни в света подчиняват фискалната си политика на дългосрочни цели. Ако прекият ефект е по-малки постъпления в бюджета, то ефектът в средносрочен и дългосрочен план ще бъде позитивен, тъй като повече деца означава производство на повече БВП и по-голяма потребление, посочи той.

Предложението на БСП за ДДС е едно от целият пакет данъчни промени, които се предлагат от групата, добави Корнелия Нинова. Тя припомни, че БСП са внесли предложение и за възстановяване на данъка на хората с най-ниски доходи и за въвеждане на прогресивна скала за облагане на доходите на физически лица. Всички това са мерки, насочени към политика на държавата, ориентирана към групите с най-ниски доходи, майките и средната класа. "Освен политика ориентирана към хората, гарантираме и финансова стабилност, защото обосновките показват, че от тези предложения бюджетът няма да бъде ощетен", добави Нинова.

Българските деца и родители заслужават този сигнал, каза Миков и добави, че се надява на подкрепа от всички парламентарни групи, за да бъде даден знак от държавата към децата и техните родители. "Вярвам, че законопроектът ще бъде приет до края на 2015 година, за да се прилага от 2016 година. Смятам, че няма никакви основания този законопроект да бъде отхвърлен", каза Миков. До момента обаче не са водени разговори с никоя друга парламентарна група, призна лидерът на БСП.

На въпрос защо БСП не са приели това намаление в предишното Народно събрание Миков отговори, че има икономисти и финанси, които смятат, че подобна мярка ще затрудни данъчната администрация. "Те надделяха като разбиране при предишното управление", призна Миков. От БСП обаче смятат, че данъчната администрация е такава, за да си върши работата, а Народното събрание определя политиката. "Не може да има такива процесуални аргументи, че ще бъде трудно. Като е трудно, защо в туризма ставката е различна?", попита той.