Министърът на образованието и науката Тодор Танев има петима съветници, а министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова с шест. Това става ясно от писмените отговори на министрите, предаде репортер на БГНЕС.

Министрите масово не спазват правителствено постановление от началото на годината, с което администрацията на отделните ведомства трябваше да бъде намалена с 10%.

Политическият кабинет на образователния министър е от десет души, трима от които са заместници на Тодор Танев. В МОН към 1 юли 2015 г. работят 457 души, докато към 1 юли миналата година са били 456.

Политическият кабинет на регионалният министър е от 15 души, трима от които са заместници на Лиляна Павлова. В МРРБ към 1 юли 2015 г. работят 651 души, докато към 1 юли миналата година са били 721, което се дължи на факта, че в тази бройка са включени и 125-те щатни бройки на закритото вече Министерство на инвестиционното проектиране.

Министърът на спорта Красен Кралев има само един заместник, двама съветника, един началник на кабинета и един парламентарен секретар. В Министерството на младежка и спорта към 1 юли 2015 г. работят 166 служителя, докато към 1 юли миналата година те са били 165.

Вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин има четирима заместници, един съветник, един парламентарен секретар и един началник на кабинета. В МТСП към 1 юли 2015 г. работят 285 души, при 286 към 1 юли 2014 г.

Както БГНЕС вече съобщи, чиновниците и членовете на политическите кабинети на министерствата не намаляват, въпреки приетото в началото на 2015 година Постановление на Министерски съвет за съкращаване на държавната администрация с 10%.

Това става ясно от писмените отговори на други десет министри. Отговорите съдържат данни за числеността на администрацията и на политическите кабинети към 1 юли 2014 г. /кабинетът "Орешарски"/ и към 1 юли 2015 г. /кабинетът "Борисов"/.

От анализа на отговорите става ясно, че министрите от квотата на ГЕРБ се стремят да спазят Постановлението на правителството на Бойко Борисов. Не такава е ситуацията с администрацията и с политическите кабинети във ведомствата, които се ръководят от министри, излъчени от Реформаторския блок. При тях не само, че не се забелязва намаляване с 10%, а дори е налице тенденция за увеличение на броя на служителите и членовете на политическите кабинети.

Щатните служители в Министерство на външните работи към 1 юли 2015 г. са 1201 души, при 1190 към 01.07.2014 г. Политическият кабинет на Даниел Митов е от 13 души, докато преди една година тогавашният министър Кристиян Вигенин е имал кабинет от 11 члена. Митов има и трима заместник-министри, при двама при Вигенин.

С трима души се е увеличила за последната година и администрацията на министерството на здравеопазването. Към 01.07.2014 г. в МЗ са работили 219 души, сега са 222. Министър Петър Москов има трима заместник-министри, докато Таня Андреева е работила с двама заместници. Москов има трима членове на политическия си кабинет, при двама в мандата на Андреева.

В Министерство на правосъдието към 01.07.2014 г. са работили 229 служители на трудови и служебни правоотношения. Към 1 юли тази година те вече са с пет повече – 234. Правосъдният министър Христо Иванов и неговата предшественичка Зинаида Златанова са с равен брой заместник-министри – трима. Заетите в политическия кабинет на Иванов обаче са седем, а при Златанова са били петима.

По-голям политически кабинет има и военният министър Николай Ненчев, спрямо неговия предшественик Ангел Найденов. Членовете на ПК на Ненчев е от девет души, а този на Найденов е бил от петима. Ненчев има трима заместници, докато заместник-министрите на отбраната при Найденов са били двама. Военният министър обаче е успял да оптимизира администрацията на Министерство на отбраната. Към 01 юли 2015 г. администрацията на МО наброява 508 души, при 539 служители към 01.07.2014 г.

Министърът на културата Вежди Рашидов е намалил администрацията на ведомството си с трима души. Към 01.07.2014 г. те са били 136, а към 1 юли т.г. са 133-ма. Рашидов има и по-малък политически кабинет от предшественика си Петър Стоянович. Членовете на ПК на Рашидов са четирима, а при Стоянович са били шест. И преди и сега заместник-министрите на културата са двама.

Служителите на Министерството на околната среда и водите също са намалели. При 384 души на 01.07.2014 г., година по-късно бройката е снижена на 378,5. Политическият кабинет на министър Ивелина Василева е от шест души, а този на нейната предшественичка Искра Михайлова от седем. И преди и сега заместник-министрите на екологията са трима.

Заетите щатни бройки в Министерството на земеделието и храните също са намалени в последните 12 месеца. Към 1 юли 2014 г. в МЗХ са работели 552 служители, сега са 524. Бройката на заместник-министрите остава непроменена – трима. Политическият кабинет на министър Десислава Танева е от девет души, а този на нейния предшественик Димитър Греков от десет.

Финансовият министър Владислав Горанов е сред малцината, които е спазил Постановлението на правителството за 10% съкращения на администрацията. Към 1 юли 2014 г. в МФ е имало 646 щатни бройки, докато към 01.07.2015 г. те са намалени на 591. Бройката на заместник-министрите на Горанов и на неговия предшественик Петър Чобанов е една и съща – трима. Политическият кабинет на настоящия министър е от девет души срещу 11 при Чобанов.

Министърът на транспорта Ивайло Московски, излъчен от ГЕРБ, обаче е допуснал увеличение на администрацията на ведомството си. Към 1 юли 2014 г. в МТИТС са били заети 286 чиновника, а към 01.07 2015 г. те вече са 292-ма. Московски има с един заместник-министър по-малко от своя предшественик Даниел Папазов, който е работил с трима заместници. Членовете на политическите кабинети и на двамата е от по трима.

75 са служителите на Министерството на туризма, което бе създадено в началото на мандата на това правителство. Министър Николина Ангелкова има двама заместници и още трима членове на политическия си кабинет.