Нашествие на канални мушици се наблюдава в много градове на страната. Най-страшно е във Варна, но вече се появиха и в центъра на София.

Това са вид мушици, които при определена температура и влага се размножават по-бързо, обясниха от Столичната РЗИ. При неправилно заустване на централната канализация се създават условия те да излязат на открито и представляват неприятно явление, но не са опасни за здравето или околната среда.

До момента при нас не са постъпили сигнали за облаци от такива мушици, казаха още от СРЗИ, но знаем за явлението във Варна.

От Столичната община вече са направили две пръскания срещу комари и при сигнали се организират извънредни обработки. Оттам не могат да кажат дали пръсканията ще повлияят и върху мушиците.

Те са еднодневки и не носят болести, съобщи д-р Антоанета Тончева, шеф на общинското дружество “Дезинфекция, дезинсекция, дератизация”. Тези насекоми не били добре проучени като видове в България, но нямали епидемично значение. В началото на седмицата д-р Тончева заяви, че за първи път среща такова нашествие от микроскопичните насекоми във Варна.