С 20 процента по-ниски цени от пазарните италиански вериги са продавали телевизори и всякакви други електроуреди чрез мрежата, в която е участвал основателят на “Техномаркет” Николай Китов. Крупният бизнесмен бе арестуван във вторник в дома си по настояване на властите в Италия.

Цените били намаляване благодарение на неплащането на ДДС, съобщи вестник “Република”.

Според италианските медии Финансовата гвардия е започнала разследването си след сигнал от Сереньо, Северна Италия (до Монца и Брианца).

Така в крайна сметка била разкрита схемата, чрез която са източени данъци за над 70 млн.евро в рамките на 2 г. С това се обясняват и многобройните оферти в Италия за електроуреди под реалната им цена, както гласят и рекламите за тях, в магазини от веригите “Еселунга”, “Ошан”, “Медиауърлд”. Те обаче нямат връзка с дейността по пране на пари. Запорирани са имущества на стойност над 12 млн. евро.

Според разследването на Финансовата гвардия и на прокуратурата на Монца, която издаде заповед за арестуването на 19 души (8 са в затвора, а 11 под домашен арест), мозъци на схемата били трима души. С помощта на счетоводител и на подставени лица те осъществили измами в Италия, Чехия, Румъния, Полша, Испания, Монако и България.

Става въпрос за Ренато Вентура, търговец на едро на електродомакински уреди и собственик на фирма “Кантале” със седалище в Понтекуроне, до град Алесандрия, за българския предприемач Николай Китов и за римски бизнесмен, жител на Княжество Монако.

Фирмата “Кантале” на практика купувала стока от българска компания за електроуреди и я складирала в складове в Дезио и в близост до Рим. След това друга серия от фирми издавали фалшиви фактури, документиращи покупко-продажби от чужди фирми. По този начин стоката “минавала” от фирмата “Кантале” на Ренато Вентура в други фирми в чужбина, без да плаща ДДС. В действителност продуктите си оставали там, където се намирали, и били продавани на цени, по-ниски с 20 на сто в сравнение с пазарните, на вериги от едрата дистрибуция, които обаче не са свързани с престъпната схема.

По такъв начин фирми, съществуващи само на хартия, купували стоката от Китов, внасяли я в Италия и се ангажирали да платят ДДС. След това препродавали продуктите без ДДС или олекотени с 22 на сто, на фирмата “Кантале” на Вентура. Тя пък се преструвала, че ги продава на фирми филтри със седалище в Италия и чужбина, без обаче изобщо да ги отмести от мястото им, и издавала фалшиви митнически документи.

Всичко това било с цел да се направи непроследима “Кантале” като истински адресат в замяна на печалба от 1 или 2 процента от стойността на продуктите. Най-накрая пък търговецът на едро от област Пиемонт, който бил наистина действащ оператор на пазара, пласирал на големите вериги продуктите с намаление от 30-40 на сто, придружавайки ги с истински фактури.

До целия този механизъм Финансовата гвардия достигнала с помощта на разследване, придружено не само от документи, а и от телефонни подслушвания, разрешени от съдия от предварителното следствие през септември миналата година.

Следователите подслушали бизнесмени, договарящи покупко-продажбата на 5000 телевизора, 400 айпада, хиляди перални и издаването на фалшиви фактури. Всичко това, използвайки чуждестранни телефони и псевдоними, за да заблудят евентуално разследване. В някои случаи обаче допуснали грешки, като например тогава, когато един сътрудник се обадил на Перота на италианския му мобилен телефон, след което той реагирал с думите: “Ей, ама да не искаш да ни пратиш всичките в затвора!”.

Според прокурорката Луиза Дзането резултатът от всичко това бил огромна печалба, постигната чрез извънредно конкурентни пазарни цени и дейност, свързана с нелоялна конкуренция, създавайки щети за икономиката.

Според командващия провинциалните части на Финансовата гвардия в Милано генерал Франческо Греко “в сферата на електрониката праговете на печалбата са 7-8 на сто. Това значи, че като се избегне плащането на 20 на сто ДДС, може да се позволи продажба на продукта под цената му и с 10-15 на сто в сравнение с другите оператори на пазара”.

Успоредно с арестите съдията от предварителното следствие е разпоредил запорирането на блага и пари на обща стойност 12 млн. евро, които отговарят на неплатения ДДС. Тази сума обаче може и да набъбне до 70 млн. евро веднага щом се приключи с изчисляването на обема на неплатения данък печалба плюс лихвите.

Според прокурорката Дзанети с подобни механизми е станало възможно не само неплащането на необходимите данъци и налози, а и изхвърлянето от пазара на честни конкуренти, които не са можели да си позволят предлагането на подобни цени.