"Президентът Росен Плевнелиев трябва да отговори на въпроса дали ще поеме отговорността. Ако се провали референдумът, той да си подаде оставката, така както го е направил генерал Шарл де Гол преди много години", заяви Георги Първанов.

Първанов сам реши да коментира и предложението за свикване на референдум от държавния глава. "Плевнелиев прави една много голяма услуга на управляващите, той отклонява трайно обществения дебат от важни, значими и болезнени въпроси, които обикновено са предмет на една предизборна кампания", коментира още Първанов. Според него обаче има логика да се питат избирателите по избирателни въпроси.

Той смята, че резултатът от работата на комисията за Нов изборен кодекс е семпъл.

"От мнозинството ще сгрешат, ако влязат остро и с бутонките към президента и отхвърлят всичко, което предлага той. Ако направят това, те ще направят услуга на ГЕРБ. Борисов стои в засада и обяви, че ще започне подписка, но той ще мобилизира своите структури и ще привлече разочарованите от него. Моето предложение е мнозинството да влезе в разговори с президента и заедно да определят параметрите на мажоритарния компонент", каза още Първанов.

"По отношение на задължителното гласуване, аз разбирам мотивите да се направи едно такова предложение сега. Ако това предложение остане в списъка на въпросите до избирателите, то президентът е длъжен да отговори на няколко въпроса: "Ще има ли санкция за негласуващите и в какъв размер може да е наложената глоба? Какво правим с безработните, ние не сме им гарантирали елементарни права, а искаме от тях да изпълняват такова задължение, което по Конституция е право? Какво правим със сънародниците в чужбина, как проследяваме дали те са гласували и тях как ги санкционираме? Мисля, че ефектът би бил по-скоро обратен, но експертите трябва да дадат отговор", добави Първанов. Според него електронното гласуване има бъдеще, но България все още не е готова да го въведе.

"Моята прогноза е, че референдумът няма да достигне сегашният праг на легитимност, това не означава ли, че можем да компрометираме идеи, които при други обстоятелства могат да се окажат успешни. Преди да обяви своята инициатива за референдума президентът трябваше да направи консултации за промени в Закона за референдумите", коментира още Първанов.

Запитан дали все пак смята да отиде на утрешното заседание на Националния съвет на БСП, Първанов отговори: "Аз не съм човек, който си мени мнението от днес за утре. Случаят е приключен. Забравете". На същия въпрос Румен Петков пък заяви: "Не мисля, че апелът утре да отидем и да си побъбрим е чисто сърдечен, разходка ще направя с жена ми на театър".

"Днес е ден за размисъл, да оставим "Позитано" да размишляват". Аз казах категорично, че вътрешнопартийни въпроси няма да коментирам и мисля, че скоро време няма да открия такова основание. Каквото имам, аз съм го казал", заяви още Първанов днес. "Много искам да коментираме бъдещето на България, искаме да избягаме от междупартийните и междуличностните взаимоотношения. Няма да защитавам Борисов от Местан, но този стил, който се наложи в българската политика в последните месеци и години не е нашият стил и няма да бъде нашият тон. Ние искаме друга политическа култура ще се опитаме да излезем от персоналните нападки и личностните квалификации", добави той.