Най-големите гръцки банки, имащи клонове в България (бел. ред.), са изправени пред затваряне или поглъщане от по-силни съперници, като част от преструктурирането на сектора, който ще последва от какъвто и да е спасителен план на страната, заяви официален представител на ЕС пред "Ройтерс".

Европейските лидери ще се съберат в неделя за последен опит да спасят Гърция със споразумение след месеци на ожесточени преговори, които оставиха страната до ръба на напускане на еврозоната.

Но независимо дали ще бъдат отключени или не свежи средства за правителството, някои гръцки банки, ударени от политическия и икономическия хаос, може да се наложи да бъдат затворени или погълнати, предупреди източникът, пожелал анонимност.

Става дума за така наречените "системни банки": Националната банка на Гърция, "Юробанк", "Пиреус" и "Алфа" банк. Те могат да бъдат намалени на две банки, мярка, която без съмнение ще срещне яростна съпротива в Атина.

Втори източник уточни, че сливанията на банките може да отнемат дълго време. "Гръцката икономика е в руини. Това означава, че банките имат нужда от рестартиране", заяви първият източник, добавяйки, че са необходими незабавни действия, след който и да е спасителен план между Атина и еврозоната. "Кипър може да бъде модел за подражание", добави той.

"Има много малко време, преструктурирането трябва да започне веднага", смята източникът.

Финансовата система на Гърция е в основата на настоящата криза, изтичането на депозити е следствие на влошените отношения между гръцкия премиер Алексис Ципрас и кредиторите. След като Атина не изпълни дълга си към МВФ миналия месец, ЕЦБ замрази спешното финансиране за банките, оставяйки ги временно затворени и с дневен лимит от 60 евро теглене от банкомати.

Решението на гръцките гласоподаватели миналата седмица да отхвърлят спасителния план, предлаган от международните кредитори на страната, остави фондовете на ЕЦБ блокирани на едно ниво. Това означава, че банките могат да изчерпат парите си съвсем скоро.

Ликвидност и платежоспособност

Преди година банкерите на Гърция мислеха, че са на прага на нова ера. Те бяха преструктурирани, като част от спасителната сделка на страната, бяха подкрепени със свеж капитал от международните инвеститори и си възвърнаха достъпа до дълговите пазари за финансиране на кредитирането.

Но икономическите и политическите вълнения, последвали от идването на власт на Алексис Ципрас през януари, ги поставиха опасно близо до фалит.

Дори и след решаването на непосредствените проблеми с ликвидността, всяко преструктуриране на сектора първо ще изисква бърза рекапитализация на силните кредитори на Гърция, защото нарастващите лоши кредити означават, че те са застрашени от изпадане в неплатежоспособност.

A графикът и точният план за реконструкция на сектора може да бъде финализиран след рекапитализация. Такива действия ще се изправят пред ожесточената политическа съпротива в Атина, където Ципрас обеща да "възстанови функционирането банковата ни система". Сливанията на банките ще спестят пари, но ще намалят работните места. "Няма да има интерес от по-малко банки. Чудя се дали това би имало смисъл в краткосрочен план", коментира източникът.

Всички средства от затварянето, което ще бъде под надзора на гръцките власти и ЕЦБ, не биха повлияли на клиентите и техните влогове и депозити, а ще отидат към новия собственик.

Гръцкото министерство на финансите все още не е коментирало информацията, а говорител на ЕЦБ заяви: "Банковият ни надзор следи отблизо положението с гръцките банки и е в постоянен контакт с гръцката Централна банка".

От своя страна в края на юни БНБ увери, че банките с гръцко акционерно участие поддържат ниво на ликвидност и капиталова адекватност, които са над средните за банковата система на България. Всякакви действия на гръцкото правителство и централна банка за налагане на мерки в гръцката финансова система нямат правна сила в България и не могат по никакъв начин да засегнат нормалното функциониране и стабилността на българската банкова система, заявиха от БНБ.

Кипърския модел

Всяка такава реконструкция ще бъде ярък спомен за окаяното състоянието на финансовата система на Кипър, където депозитите се бяха стопили до най-ниското си ниво за последните повече от десет години.

Преструктурирането на гръцките банки може да последва модела на Кипър, където двете основни банки бяха затворени, като част от строга финансова програма.