Повече от четири милиона сирийци са избягали от гражданската война, опустошила страната им и са станали бежанци в съседни региони – един милион от тях напуснали домовете си само през последните 10 месеца, сочат данните на ООН.

"Това е най-голямата популация на бежанци от един конфликт на едно поколение", заяви върховният комисар за бежанците към ООН Антонио Гутериш.

"Това са хора, които се нуждаят от подкрепата на света, но вместо това живеят в бедствени условия и тънат в бедност", каза той.

Новите бежанци, пристигнали в Турция, увеличиха общия брой на сирийци, преместили се в съседни райони, до 4,013 млн. души. Само преди десет месеца броят на регистрираните сирийски бежанци възлизаше на три милиона души, обявиха от ООН, като добавиха, че ако сирийският поток продължава със същото темпо до края на годината имигрантите от Сирия ще достигнат 4,27 млн души.

Това е най-високото ниво на бежански поток заради един конфликт от четвърт век, откакто агенцията подпомогна 4,6 млн. бежанци от Афганистан през 1992 г.

Повече от 230 000 души са убити в Сирия от избухването на антиправителствените протести през март 2011 г.

В допълнение към милионите хора, които са избягали от Сирия, 7,6 милиона са били разселени вътре в разкъсваната от война страна.