Лятото вече ни "пържи" на бавен огън от 38-40 градуса. Освен мъчителни, жегите са и опасни, напомнят лекарите. И дават ценни съвети как да оцелеем, без да се "сварим в собствен сос".

Хладен душ или вана и поне 3 л течности на ден - това е препоръка номер 1 за справяне с жегата. Внимание обаче - питиетата не трябва да са газирани. Затова, жал не жал, сменете бирата с фреш. Намалете кафето и дори го сменете с чай - да, първо ще ви изпоти, но после ще ви разхлади, пише "Стандарт". Пърженото също е табу, защото е мъчение за стомаха. Лекарите съветват да скриете освен водката, и солницата, защото товари сърцето. А в комбинация с горещото време навън

това си е предпоставка за инфаркт

В менюто на челно място трябва да са салатите и леките храни, приготвени на пара.
А как да оцелеем под парещите лъчи? С шапка, очила и дебел пласт слънцезащитен крем, поне 30-и фактор. Мазилата не бива да се пестят и да се нанасят поне 20-30 минути, преди да излезем навън. Като, ако сме навън за дълго, трябва да слагаме крем най-малко на 2 часа. Облеклото ни в жегите пък трябва да е свободно и в светли пастелни цветове, които отблъскват слънчевите лъчи и не позволяват на тялото ни да прегрее. Що се отнася до материите - те трябва да са естествени, за да ни носят прохлада. Добра идея е да ги навлажняваме, преди да излезем навън. Най-лошият вариант в жегите е да се облечем с плътно прилепнали дрехи и синтетични материи, защото те затрудняват кръвообращението ни и

водят до т.нар. парников ефект

Най-уязвими в горещите дни са хлапетата и възрастните с хипертония, прекаран миокарден инфаркт, заболявания на нервната система, бъбреците и ендокринната система са най-застрашени. Между 11 и 17 ч те трябва да си стоят у дома. Спортните натури също да внимават - джогингът в жегата е опасен, трябва да се прави много рано сутрин, напомнят лекарите.

Днес е обявен жълт код за 14 области в Централна, Северна и Южна България заради високи температури. Кодът е в сила за областите Благоевградска, Пазарджишка, Пловдивска, Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Старозагорска, Сливенска, Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Силистренска. В тези области времето ще бъде горещо с максимални температури между 35 и 38 градуса.

През деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо. Сутринта температурите ще бъдат около 20 градуса. След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух. 

Над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Подобни явления ще има през нощта и на места в централните части от страната. Дневните температури в северозападните райони ще се понижат с 3-5 градуса, докато в останалата част от страната максималните ще са все още доста високи - между 33 и 38 градуса.