Лъжа е, че министър Христо Иванов е лобирал срещу кандидатурата на България за Шенген, заявяват от Министерство на правосъдието.

Позицията, оповестена от пресцентъра на Иванов, идва по повод на твърдения, "разпространявани от определени медии, че в разговор с германския депутат Хайнц-Йоахим Бархман министър Христо Иванов е настоял да не се подкрепя кандидатурата на България за Шенген, пресцентърът на Министерството на правосъдието е упълномощен да съобщи, че това е изцяло невярно и представлява недопустима спекулация, която злепоставя държавата".

"Министър Христо Иванов се е срещнал и разговарял с г-н Хайнц-Йоахим Бархман в София по време на работен обяд на 23 юни т.г. На срещата са присъствали 10 човека. По никакъв начин по време на тази среща министър Иванов или който и да е друг от българската делегация не е поставял въпроса за обвързване на членството в Шенген със съдебната реформа нито по друг начин е поставял под съмнение кандидатурата на България", заявяват от МП.

От министерството заявяват, че се правят недопустими спекулации като част от една продължаваща некоректна атака срещу политиката на правителството в областта на съдебната реформа.