Има много популярни български изрази, които чуваме всеки ден, но знаем ли от къде идват? Ако искате да разберете защо във Враца гарга не каца или защо Марко Тотев е карък, ние ще изплюем камъчето. Вижте значението на 5 известни израза които използваме, разяснени от електронното издание mainline.bg.

Защо се честити на патерица

Чували ли сте за стария български обичай „Светец“? Той се чествал в далечното минало и бил посветен на покровителя на къщата (стопанинът), който, според вярванията, след смъртта си се превръщал в дух-покровител на дома и рода. С навлизането на християнството празникът станал известен като „Светец“. Денят след празника пък се нарича „Патерица“ и се смята, че тогава светецът-покровител вече си е отишъл, но в дома е останала патерицата му (тоягата, с която се подпира). На този ден се прави скромна трапеза, а оттам идва и изразът „Честито на патерица!“

Изплюй камъчето

На всеки се е налагало да изкопчи информация от събеседник с думите „Изплюй камъчето“. Най-вероятно този израз произлиза от народните приказки, в които героите (било Хитър Петър, било ненаименуван ратай) си слагат камъче под езика, за да спрат да псуват и говорят лоши и обидни думи. Но накрая им писва от самоналоженото вербално вето и изплюват камъчето.

Защо във Враца гарга не каца

Изразът възниква още в далечната 1926 г., когато тогавашният министър на гората и лова обявява кампания срещу вредните за посевите гарванови птици. Инструкциите са прости: “Поради намаляване броя на полезния дивеч, трябва да се унищожават най вече хищници – гарванови птици! Във Врачанско да се предприеме повсеместна борба! Всеки член на семейство от мъжки пол и на възраст от 12 до 45 години да представи в съответната община краката от 2 гарги или свраки или пък 10 техни яйца. Глобите за неизпълнение ще бъдат според чл. 186 от Закона за подобрение на земеделското производство – до 2000 лв.” Местните земеделци приемат присърце министерската заръка и започват старателно да унищожават гаргите и техните яйца. Архивите мълчат дали има глобени, но е известно друго – ловната дружинка „Сокол“ в града и голяма част от врачани вземат присърце кампанията за борба с гаргите. През 1935 г. местните ловци с гордост рапортуват във врачанския печат, че са станали първенци в започналата преди десетина години национална кампания за предаване на крака – над 4000 чифта, и още толкова яйца.

Защо Марко Тотев е карък

Станалият нарицателен за несполука и лош късмет Марко Тотев всъщност е бил един от най-добрите търновски адвокати и голям любител на покера. Веднъж, докато играел с приятели в кафене „Дарданели“, му се паднала рядко срещаната ръка „кент флош роял“. Точно тогава покрай заведението преминало траурно шествие, картоиграчите прекъснали разиграването си и излезли навън, за да отдадат чест на покойника . Като се върнали, адвокат Тотев показал ръката, която му се паднала и с която можел да спечели и произнесъл знаменитата фраза: „То на Марко Тотев все тъй ще се случи.”

Да те оскубят като банатска гъска

Типични за бита на банатските българи (около Дунава между Сърбия и Румъния) са така наречените „дуни“ – топли и меки завивки, напълнени с гъши пух. Но за направата им, както се казва, „хвърчи яко перушина“. Всяка пролет банатският етнос се събира и оскубва гъшия пух на многострадалните местни пернати, откъдето идва и изразът „Ще те оскубя като банатска гъска!“ Освен това, гъските винаги са били и основна част от менюто на банатчани, затова са възпети и в техния фолклор. В една банатска народна песен се пее: „Гъскатъ да е в торбътъ, че сладка е от нея чорбътъ“.