Най-големият държавен резервен фонд на Оман започна юридически действия срещу българското правителство заради колапса на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Оманският общ държавен резервен фонд притежаваше 30% от акциите на четвъртата по големина финансова институция в България, която бе затворена от централната банка след масово теглене на влоговете, което предизвика най-тежката финансова криза в страната от 90-те години насам.

Това съобщава Ройтерс, цитирайки източник от фонда.

Новините от фонда дойдоха, след като в сряда комисия в българския парламент обвини основния акционер в КТБ, че е управлявал банката като пирамида, което му е било позволено от слабия надзор на БНБ.

В тази връзка анонимен източник е заявил, че фондът е завел арбитражен иск в европейски съд. "Нашето искане е да получим счетоводната стойност на инвестициите си", обяснил е източникът.

"Финансовото министерство няма информация за стартирането на дело срещу българската държава в европейски съдилища, нито за регистрирането на арбитражни дела срещу България по инициатива на Държавният резервен фонд на султана на Оман", съобщават от българското финансово министерство за агенцията.

Масовото теглене на средства от КТБ започна след съобщения за съмнителни сделки на банката, които се появиха на фона на информации за спор между нейният основен собственик Цветан Василев и негов бизнеспартньор, пише агенцията без обаче да уточнява кой е този партньор.

Василев, който в момента се намира в Сърбия и очаква решение за това дали да бъде екстрадиран или не, отрича да е извършил престъпления и заяви, че изтеглянето на средства от банката е заговор на негови конкуренти в сътрудничество с някои държавни служители.

Сагата с Корпоративна банка развали отношенията между депутатите и Централната банка на страната. Гуверньорът на БНБ Иван Искров подаде оставката си през юни, месеци преди мандатът му да свърши. Миналата година Искров обвини парламента в употреба на кризата като "политическа играчка", пише още Ройтерс.