България прави всичко възможно, за да се възстановят нормалните отношения с Русия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в интервю за ТАСС.

"Опитваме се да направим максимума за възстановяване на нормалните отношения, които имат отдавнашни традиции и от чието разрушаване търпим загуби", заяви Бойко Борисов в интервю за руската агенция ТАСС, взето от първия зам-генерален директор Михаил Гусман.

По думите му между държавите существуват две нива на взаимоотношения - исторически, които са неподвластни на външно влияние, и политически, которые зависят от конюнктурата на деня. "Не зависят от политиците историческите връзки, отношенията на дружба и чувството на признателност на българския народ към руския народ, които идват от Освободителната война (1877-1878 г.), подчерта Борисов. "Ние сме православни християни, нашите религии и църкви са близки, имат много добри връзки", каза премиерът.

Що се отнася до политическите отношения, те "се променят във връзка с глобалните промени". "Преди 25 години ние се намирахме заедно в Съвета за икономическа взаимопомощ, във Варшавския договор, а сега ние сме на южния фланг на НАТО. За няколко десетилетия настъпиха съществени промени и сега ние сме в Евросъюза. България също е член на НАТО и ние провеждаме военни учения с партньорите от алианса на своя територия. Всичко това естествено, че влияе на двустранните политически отношения", добави ръководителят на българското правителство.

"Надявам се обаче на нормализиране на положението и на отношенията, отбеляза Борисов, които изреди визитите в Русия на няколко български министри.

Българският премиер вижда перспективи за развитието на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, търговията и селското стопанство, където има голям нереализиран потенциал.