За четири месеца Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради обхвана цялата страна и в момента няма област в страната, в която да не се изпълняват дейности по нея. Това заяви Десислава Йорданова - съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството по време на Шестия национален зелен форум „Енергийна ефективност, нашият нов свят“, организиран от списание „Мениджър“.

Към днешна дата резултатите по програмата са повече от успешни. Регистрирани са над 2000 сдружения на собствениците в общините, 1300 са сключените договори между общините и сдруженията на собствениците, 1215 са подадените договори с искане за целево финансиране към Българската банка за развитие, а сключените договори за отпускане на финансиране са над 1000. Най-активните общини и области по отношение на сключени договори за финансиране и подадени заявления са Благоевград, Бургас, Кърджали, София, Смолян, Стара Загора и София област, изброи Десислава Йорданова.

Доста общини вече са готови с техническите и енергийни обследвания и предстои да се обявяват обществени поръчки за проектиране и строителство. Десислава Йорданова отбеляза, че в следващите години инвестициите в енергийна ефективност ще се увеличават и ще разширяват обхвата си. Още от догодина по Националната програма за енергийна ефективност, финансирана от държавата, ще се даде възможност за участие и на останалите многофамилни жилищни сгради- тези, които са проектирани и строени преди 26 април 1999 г., независимо дали са тухлени сгради или строени по индустриален способ.

Паралелно с това ще стартират и мерките за енергийна ефективност, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. При изпълнението им ще бъде приложен подходът на националната програма за енергийна ефективност, като общините от 1 и 2 приоритетна ос ще управляват финансовия ресурс и ще одобряват сградите. До края на годината ще приключи и изпълнението на проект „Енергийно обновяване на българските домове“, който се реализира със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г.

Десислава Йорданова посочи, че един от плюсовете на националната програма е, че в резултат на извършените обследвания на сградите ще се даде по-ясна картина за състоянието на жилищния фонд в България, което ще предостави възможности за разработване на бъдещи програми и проекти по отношение на въвеждането на европейските изисквания за здравословни и безопасни условия, както и за нулево потребление на енергия.