Четири държави от еврозоната подкрепят оставането на Атина в общия валутен съюз, а 15 са против. В лагера на Гърция са още Франция, Италия и Кипър, написа в. “Дейли телеграф” преди ключовата среща на финансовите министри от еврозоната във вторник.

Министрите се събраха, за да чуят новите предложение на Атина за спасителен финансов пакет след референдума в неделя, на който гърците гласуваха масово с “не” на предишното предложение на кредиторите.

Новият финансов министър Евклид Цакалотос пристигна за срещата в Брюксел, като първо разговаря с шефа на еврогрупата Йерун Дейселблум. В Брюксел пристигна и гръцкият премиер Алексис Ципрас, който пък щеше да представи позицията на среща на лидерите от еврогрупата късно вечерта. Началото на срещата на лидерите бе насрочена за 19,30 ч българско време.

На влизане финансовите министри обявиха, че целта им е да се запознаят с новите гръцки предложения и не очакват пробив веднага. Преструктурирането на дълга щяло да бъде обсъждано на по-късен етап.

Срещата на министрите приключи след около 2 часа, като стана ясно, че гръцката делегация не е донесла никакви нови предложения. Новият финансов министър Цакалотос не подал нищо написано, а направил “презентация” на гръцката позиция, съобщи в. “Дейли телеграф”. В нея повторил исканията, които Атина вече постави - искане за

трети спасителен план от Европейския механизъм за стабилност за 30 млрд. евро за период от 2 години

Йерун Дейселблум обясни след срещата, че за сряда е насрочена нова телеконферентна връзка на министрите за Гърция. Очакваше се Атина да представи официално искане за помощ от Европейския механизъм за стабилност.

Министрите на финансите ще обсъдят средносрочна програма на механизма за Гърция, обясни шефът на еврогрупата.

Не беше ясно какво точно ще обсъждат евролидерите на срещата си в Брюксел вечерта.

Форумът в Брюксел бе предшестван от среща на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд в Елисейския дворец в понеделник. Двамата излязоха с изявление, че очакват сериозни предложения от Гърция.

“Вратата за преговори е отворена”, каза президентът Оланд. В същото време обаче Меркел заяви, че “за момента не са налице изискванията за започване на преговори за конкретна програма на Европейския стабилизационен механизъм”.

Германия застъпва доста по-твърда линия от Франция и предупреждава, че няма да допусне безусловно отписване на част от дълга на Атина.

Различията между Берлин и Париж станаха още по-ясни преди срещите в Брюксел.

Париж се изяви като лидер на държавите, които поддържат

оставането на Атина в Еврозоната. “Франция ще направи всичко, което може, за да запази Гърция в еврозоната”, заяви френският премиер Манюел Валс. Попитан за отписването на дълга, финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле пък заяви, че “който познава договорите на ЕС, знае, че това е забранено”.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас говорил в понеделник по телефона с управителя на Европейската централна банка Марио Драги и го призовал да отмени контрола над капитали, наложен от правителството и централната банка в Атина, съобщи Ройтерс.

Реакцията на ЕЦБ от Франкфурт обаче бе точно в обратната посока. Управителният съвет на банката реши засега да запази действието на гръцкия фонд за аварийно подпомагане на банковата система, но да повиши изискванията към обезпечението, което банките предоставят в замяна на помощта.

За достъп до същия обем помощни средства банките ще трябва да предлагат повече от досегашните активи.

ЕЦБ за пореден път отказа да финансира допълнително четирите структуроопределящи банки на Гърция. Според “Файненшъл таймс”

без външна ликвидност те ще рухнат до няколко дни

Поне една от четирите основни банки била особено застрашена. В същото време изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард също разговаряла с Алексис Ципрас и заявила, че фондът няма да предостави нов кредит на Атина заради просроченото плащане по дълга. Банките в Гърция ще останат затворени до четвъртък. 

Юнкер си пише есемеси с Ципрас на дебат в Страсбург, депутати му се карат

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер се скара на евродепутати, които му направиха забележка за това, че гледа телефона си по време на парламентарен дебат за Гърция в Страсбург. Той заяви, че в момента си пишел с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

“Спрете това бърборене, че постоянно си гледам в телефона. В момента си пиша... с гръцкия министър-председател”, раздразнен заяви Юнкер пред Европейския парламент, предаде АФП. “Не знам дали вие ще имате шанса да правите това, но аз трябва да го свърша днес. Работя, така че спрете тези глупави шеги, за които просто няма причина”, допълни той.

На референдума на гърците беше представен въпрос, който не може да бъде зададен, заяви Юнкер. Затова, за да можем да разберем на какво гърците са казали “не” и да го уважим, въпросът е важен, заяви той в изказването си във вторник сутринта пред Европарламента.

В речта си Юнкер многократно отхвърли възможността да подкрепи излизане на Гърция от еврозоната. В същото време той заяви, че няма да приеме представители на европейските институции да бъдат наричани терористи от страна на гръцкото правителство. “Не можеш да се държиш по този начин в Европа”, повтори Юнкер, визирайки бившия вече финансов министър Янис Варуфакис.

Председателят на Европарламента Мартин Шулц също се обяви за оставане на Гърция в еврозоната, след като в неделя заяви пред германско радио, че може да се наложи Атина да въведе друга валута, предаде Ройтерс. Шулц изтъкна пред журналисти в Страсбург, че според него онези, които искат да разцепят еврозоната, грешат. “Моето лично мнение е, че нашата цел не може да бъде “Грекзит”, заяви той. 

СЦЕНАРИИ

Брюксел обсъжда три възможни сценария за Гърция след резултатите от референдума, пише в. “Катимерини”.

- Първият сценарий е свързан с приемането на нова програма за реформи в Гърция, която ще изисква и ново наливане на средства в икономиката на страната. Това безспорно е най-скъпият от трите варианта, защото изисква покриване на някои дефицити в платежния баланс, възстановяване на вътрешното кредитиране и рекапитализация на гръцките банки. За да стане това обаче, се очаква Атина да предложи структурни промени не само във финансовата си система, но и в икономиката и социалните плащания.

-  Вторият сценарий включва въвеждането на паралелна валута в страната. Предложението е на германския финансов министър Волфганг Шойбле. Това означава, че в Гърция ще се появи нещо като хибрид в рамките на еврогрупата. Въвеждането на драхмата паралелно с еврото обаче изисква добре смазана държавна машина и великолепна техническа подготовка, което едва ли е налице сега в страната.

-  Третият сценарий е контролиран фалит и излизане на Атина от еврозоната. Според източници, които не се разкриват, мнозинството от влиятелните членове на еврогрупата клонят към този вариант, като единствено Франция и Кипър засега са против. Това е и най-евтиният сценарий за страните от еврозоната и за Европейската централна банка.

Премиерът Алексис Ципрас  вдига кръвно, Варуфакис пие бира

Гръцкият премиер Алексис Ципрас страда от високо кръвно налягане, а напражението от последните седмици събуди слухове, че той има проблеми със здравето, пише в. “Ню Йорк таймс”. Напоследък веднъж или два пъти се наложило да бъдат викани лекари, за да му мерят кръвното. “Той се чувстваше много уморен и замаян”, казва източник от Атина. Премиерът обаче бил поставен на здравословна диета и сега бил по-добре, добавя той.

В същото време бившият финансов министър Янис Варуфакис, който напусна поста си след референдума в неделя, бе заснет да пие бира заедно с жена си Даная Страту в кръчма в центъра на Атина, съобщи в. “Дейли мейл”. Двамата били в компанията на приятели. Това се случило само часове след обявяването на оставката му и докато министрите от еврозоната се готвеха за среща, за да обсъдят евентуално отпускане на хуманитарен заем на Атина.

През цялото време Варуфакис бил в прекрасно настроение, шегувал се, а усмивката не падала от лицето му. В един момент бившият финансист №1 започнал да рови в интернет през смартфона си. Накрая си яхнал мотора, с който редовно се придвижва, и двамата с Даная се прибрали у дома. 

Москва: Атина не ни е искала помощ

Гърция до момента не се е обръщала към Русия с молба за финансова помощ, темата не е присъствала в двустранните контакти. Това заяви в понеделик вечерта прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Малко по-рано стана ясно, че Ципрас е прекъснал политическите консултации с гръцките партии, за да говори по телефона с Путин. Инициативата била от страна на Атина. Руски експерти коментираха, че вероятно Ципрас е искал да обяви пред еврозоната, че “Путин е готов да инвестира в страната еди-колко си до края на годината”. Вероятно именно това е предизвикало обяснението на Песков. Говорителят на Кремъл обяви още, че Русия се отнася с уважение към резултатите от референдума и много внимателно следи развитието на ситуацията. “Желаем на гръцките си партньори колкото може по-скоро да достигнат необходимия компромис с кредиторите”, каза Песков.