Температурата в Русе към 15.00 ч. днес е достигнала 37 градуса на сянка. Това съобщиха от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Заради голямата жега от общината информираха, че са обособени четири пункта на различни места в централната градска част, от които минувачите могат да получат минерална вода. Акцията ще продължи до 17.00 ч.

От Спешна помощ в Русе съобщиха, че техни екипи са реагирали днес на повече от шест случая с колабирали заради жегата възрастни хора.

Така за два дни броят на пострадалите от горещините в града са повече от 18. Докторите съветват възрастните хора да не излизат от домовете си в часовете между
14.00 и 17.00 часа и да пият повече течности.

От агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че заради високите температури временно е ограничено движението на тежкотоварни камиони над 20 тона по републиканската пътна мрежа в област Русе.     

Утре през деня над по-голямата част от страната ще се задържи слънчево и горещо.

Сутринта температурите ще бъдат около 20 градуса, съобщиха от НИМХ.

След пладне в Северозападна България вятърът ще се ориентира от северозапад-запад, ще се усили и с него ще прониква по-хладен въздух.

Над Западна България ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места ще превали и прегърми.

Подобни явления ще има през нощта и на места из централните части от страната. Дневните температури в северозападните райони ще се понижат с 3-5 градуса, докато в останалата част от страната максималните ще са все още твърде високи - между 33° и 38°.

Топло ще бъде времето и

в планините.

Дневната температура на 1200 м н. в. ще е около 26°, на 2000 м - около 20°. Ще преобладава слънчево време. Вятърът по билата ще е до умерен от северозапад, по-късно през деня над Западна Стара планина ще започне да се усилва, прониквайки по-хладен въздух. Ще се развият купесто-дъждовни облаци. На отделни места ще прегърми и краткотрайно ще превали, а през нощта и в Централна Стара планина, Рила, Пирин и Западните Родопи.

По Черноморието

ще е слънчево и топло. Максималните температури по крайбрежието ще са около 26°-28°. Вятърът ще е от изток, около и след пладне до умерен. Вълнението ще е до към 2 бала. Температурата на морската вода е 23°-25°.