До края на октомври да бъдат изработени секторни антикорупционни планове в сферата на данъчната и митническата организация, здравеопазването, земеделието и управлението на горите, транспорта и енергетиката. Тази мярка е записана като част от одобрения днес от Националния съвет по антикорупционни политики към МС План за изпълнение на мерките по Националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в Република България 2015-2020 г.
Министерството на вътрешните работи, което е напреднало с изработката на своя план, ще го представи на Съвета през септември. До края на годината Министерството на правосъдието трябва да представи концепция за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, които са свързани с борбата с корупцията, е записано още в антикорупционния план.
„На следващо заседание ще има дискусия за уреждане на лобистката дейност и можем да помислим за специален законопроект“, коментира вицепремиерът и председател на Съвета Меглена Кунева. По думите й, лобизмът е нормална практика в много държави и в европейските институции когато е регулиран и е ясно кой с кого се среща и какви решения взима в резултат на това.
„Националният съвет разгледа и препоръките на ГРЕКО (Група страни срещу корупцията на Съвета на Европа). До известна степен на тях може да се отговори с предложенията за промени в Закона за съдебната власт и в Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности“, коментира Кунева. Тя уточни, че срокът за изпълнение на препоръките на ГРЕКО е достатъчно дълъг, но призова партиите да не се отказват от поетия ангажимент да подкрепят промените в Конституцията и съдебната реформа.
На заседанието беше обсъден и съставът на Гражданския съвет, който ще има консултативни функции. В него ще влизат по двама представители на неправителствени организации с богат опит в изготвянето на антикорупционни политики.