Недопустимо е използването на сила от служители на реда срещу хора, които вече са приведени в положение да не могат да оказват съпротива.

Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета. Той посочи също, че излъчените в последните дни видеозаписи, независимо кога са правени, показват пълна липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях.

"Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата", посочи премиерът и поиска най-строги санкции за нарушенията.

Коментарът му беше направен в края на правителственото заседание, когато вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова докладва за течащите проверки по двата случая. Тя посочи, че е изискала и справка за всички постъпили жалби за полицейско насилие, по които също ще бъдат направени проверки. Едновременно с това вицепремиерът призова да се запази уважение към полицейските служители. "Не става въпрос да прикриваме нещо, а за обективно отношение към органите на реда", посочи Бъчварова.

След като Бъчварова предоставя подробна информация пред премиера и министрите по повод разпространените клипове, Борисов се обръща към нея с думите, че има пълното разбиране и подкрепа чисто политически, но професионално – трябват незабавни действия:

"Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред.

Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!

След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има.

Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално.

Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: "Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме", но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е.

Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!

Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият", заявява Борисов.

Следва кратко обяснения на Румяна Бъчварова за проверките, които е изискала, Борисов продължава: "Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри. Във фейсбук непрекъснато снимат и показват. Във времето на демокрацията полицията действително трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам като ги гледаме. На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази.

Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш!", обръща се Борисов към Бъчварова която отговаря, че процедурата е такава.

"Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: "Добре де, но не са толкова виновни"? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило!", заключва Борисов.