Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева е разпоредила да започне промяна в плана за Странджа, така че там да не бъде допуснато застрояване.

От своя страна екоминистърът Искра Михайлова обеща да бъде направена нова екологична оценка, която да отговаря на всички изисквания.

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов пък отбеляза, че инспекторите на ДНСК ще правят проверки в региона и ще обръщат специално внимание на проектите.

Тримата членове на кабинета бяха изслушани от депутатите по случая с природния парк. Темата отново стана актуална, след като Върховният административен съд обяви за законосъобразен устройствения план на Царево, който позволява и ниско строителство в природния парк.

„В рамките на правомощията ми на 30 януари разпоредих да започне процедура за изменение на общ устройствен план на Царево в частта, обхващаща природен парк Странджа. До края на следващата седмица ще бъде финализирано и ще бъде изпратено за съгласуване с Министерство на околната среда и водите и Министерство на културата", обясни Десислава Терзиева.

По думите й след съгласуването тя ще издаде заповет за нов проек на план в частта със Странджа, която е около 70% от община Царево. Неразделна част ще бъде и екооценката.

Искра Михайлова гарантира, че строителство в парка няма да се допусне.

„До момента до произнасянето на съда нямахме възможност да предприемем каквито и да е действия, изготвяне на екологична оценка. Финализирането на сагата позволява на всички институции да предприемат последващи мерки", добави тя.

За да има стабилно развитие на страната, трябва да се гарантира стабилност на устройствените планове, каза на свой ред Данов.

„Хармонично развитие означава баланс между човека и природата. Целта на устройствените планове е запазване на този баланс. Българският съд запази стабилността на общите устройствени планове", допълни той.

Изработеният за община Царево и „Странджа" е от 8 години, в това време са настъпили промени, има нови кадастрални карти, обясни още Данов.