Гърция ще представи "надеждни" планове за реформи пред еврозоната в четвъртък, както поискаха лидерите на страните от валутния съюз на последната си извънредна среща.

Това заяви гръцкият министър-председател Алексис Ципрас пред Европейския парламент в Страсбург.

"Гръцкото правителство... утре ще подаде нови конкретни предложения, надеждни реформи, за честно и приложимо решение", каза той, цитиран от АФП.

В същото време Гърция обеща пенсионни и данъчни реформи още "от следващата седмица" в замяна на тригодишен заем от еврозоната, съобщи агенцията.

"Ние предлагаме незабавно да приложим пакет мерки най-рано от началото на следващата седмица, сред които: мерки, свързани с данъчните реформи, с пенсиите", ако заемът от Европейския механизъм за стабилност (ESM) бъде получен, се казва в изявление на финансовото министерство на Гърция.

Атина отправи официално искане за нов спасителен заем от фонда за помощ на еврозоната Европейски механизъм за стабилност (European Stability Mechanism – ESM).

"ESM получи гръцката молба", обяви говорител на фонда днес, цитиран от агенция Ройтерс.

Еврогрупата на финансовите министри от еврозоната трябва да обсъди искането, което формално е адресирано до председателя й Йерун Дейселблум.