В първоначалния ход на проверката и до момента няма данни към датата, когато се е случило всичко на 19 декември 2014 г. в СДВР да са постъпвали жалби от задържаните лица, касаещи действията на полицаите.

Това каза директорът на СДВР Младен Маринов на брифинг за проверката която се извършва след излъчен запис на "Господари на ефира" за полицейско насилие над момче и момиче в столицата, предаде репортер на БГНЕС.

"Към момента са установени служителите, на мястото е имало 6 полицаи, които пишат обяснения. Те са със среден стаж в системата на МВР, достатъчен, за да имат опит за справяне със съответните ситуация. Те към момента не са отстранени", посочи Маринов. "Отстраняването става когато се образува дисциплинарно производство, а то се образува при постъпване на данни за извършено престъпление. Такова може би ще бъде образувано след като разговаряме и с лицата, които са задържани и проверката ще премине в дисциплинарно производство", каза директорът на СДВР.

И вчера, и днес се работи с тях за да се конкретизират действията на всеки от тях на база на материала. "Работим в посока да установим действията и задълженията на всеки един полицай. Наистина кадрите са притеснителни и за обществото, и лично за мен като полицай с дълга практика. Затова искам да направя обективна проверка с оглед такива действия да не се допускат в бъдеще", заяви Маринов. Той се надява и да се стигне до автора на клипа, тъй като той "ще ни е много важен като човек, който да потвърди това, което се вижда на видеото". "Полицаите до този момент са докладвали, че се наложило да отидат допълнително сили, тъй като първоначално на сигнала са изпратени два пеши патрула на Първо РУ. Отиват двата, които са били най-близко. След което по техни данни са поискали документите за самоличност на лицата. Мъжът е предоставил своите документи за самоличност, жената не е предоставила. Отказала е и казала, че няма в нея. По това, което докладват полицаите, е последвала покана отново да си покаже документите, след като това не е изпълнено, те са потърсили подкрепа от автопатрул, за да могат да отведат лицето в РУ, с оглед установяване на самоличност", обясни директорът. Още тогава те са написали в докладите към ония момент, че са употребили сила и че са ползвали белезници. Дознателят от Първо РУ, който образувал производство за хулиганство, е направил това на база на оказване на съпротива на орган на власт , хулиганска проява на публично място и обида. Проверката е под надзора на СРП.

На въпрос дали смята, че в Първо РУ има системен проблем, Маринов отговори, че това ще е и целта на проверката. Ако се установи системен проблем да се предприемат съответно и мерки за изграждане на такъв механизъм да не се допускат такива системни грешки.

Главният секретар на МВР Георги Костов каза, че "обективно работата по проверката е възпрепятствана от възприятията, които имат всички, участвали в инцидента поради големия времеви интервал". "За нас всички е обезпокоително, че много късно реагираме срещу такива меко казано безобразия", заяви професионалният ръководител на МВР и апелира да се сигнализира на горещата линия. Колкото по-бързо такива действия, касаещи полицейски произвол бъдат проверени и бъде взето необходимото отношение, толкова по-добре за цялото общество, каза той. Шефа на IРУ е бил проверяван при подобен случай при атестацията му, при която Даниел Пашов бе предложен и зае поста директор на ОД на МВР Варна, той не бе в срока на изтърпяване на дисциплинарно наказание, бе с добри показатели на водената от него структура, каза главният секретар.

В момента тече проверка в СДВР, от вчера министърът на вътрешните работи е разпоредила проверка и на Инспекторат МВР и двете проверки са за цялостната дейност и практики на Първо РУ. На въпроса защо 8 месеца по-късно излиза клипът, Костов каза: "Надявам се гражданинът, който е направил записа – неговите обяснения и показания ще бъдат ценни за разплитане на този случай, който сме готови да доведем до край. Неговите показния да дадат яснота и той да отговори какви са причините. Възможно е те са да са обективни, възможно е да е имал някакво притеснение. Така или иначе ние сме готови да обсъждаме, да общуваме и в крайна сметка да спечелим доверие", заяви главният секретар. Той призова когато се говори за насилие да се говори за насилието изобщо. "Нашите служители също са обект на насилие. Трябва да има една нулева толерантност към насилието по принцип, за да тръгнат нещата в правилната посока", заяви той.

Миналата година има 9 полицаи в страната уволнени във връзка с полицейско насилие. Предполага се, че другия случай по клипа с бежанци е от есента или зимата от преди около 2 години.