Най-възрастният човек на на планетата според "Гинес" - американката Сузана Мушат Джоунс, празнува 116-ия си рожден ден днес в Ню Йорк. Потомка на роби от американския Юг, Джоунс е живяла през всички световни войни, през три столетия и е пенсионер от 1965 г. Смята се, че тя и италианката Ема Морано, родени през 1899 г., са последните живи съвременници на XIХ столетие. 

Г-жа Джоунс ще отбележи датата с две празненства - едно със семейството си и едно в по-широка компания в социалното заведение в Бруклин, където е настанена.

Тя е родена на 6 юли 1899 г. в Алабама, в семейство с 10 деца, а баща й е работил в памучна плантация. Била е приета в университет, но родителите й не са имали средства, за да я изпратят да следва. Затова американката напуска родния щат и се премества в Ню Джърси, където работи като гувернантка и домашна помощничка. 

Прекарала близо половината си живот като пенсионер, Сузана Мушат казва, че тайната на дълголетието й е в редовния сън. Тя е изгубила зрението си и чува трудно, но взима само две лекарства дневно. Сузана също никога не е пила и пушила.

115-годишната италианка Ема Морано. Заедно със Сузана Джоунс тя е смятана за последния жив съвременник на XIX век, но надали го помни."Обграждам се с любов и с позитивна енергия, а това е ключът към щастлив и дълъг живот", казва Джоунс. На 17 юни тя бе провъзгласена за доайен на човечеството, като наследи своята сънародничка Джералийн Тали, починала на 116 години. 

Ема Морано, на 115 години, е последната жива съвременничка на нюйоркчанката от XIX век, но двете надали го помнят. Ема е родена на 29 ноември 1899 г.

Същевременно днес на 112-годишна възраст в Япония почина досегашният най-възрастен мъж на света, Сакари Момои.

Абсолютният рекорд по дълголетие и досега се държи от французойката Жан Калман, която почина през 1997 г. на 122 години и 164 дни, припомня агенцията.