Възможно е първите признаци за стареене да бъдат открити още на 26-годишна възраст, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало 954 души, родени в Нова Зеландия през 1972 г. и 1973 г.

Специалистите изследвали бъбреците, черния дроб, белите дробове, зъбите, кръвоносната система, метаболизма и имунната система на участниците, когато били на 26, на 32 и на 38-годишна възраст.

Оказало се, че на 38-годишна възраст стареенето при някои участници било като на човек под 30 години, а при други участници – като на човек на близо 60 години.

Фокусирайки вниманието си върху участниците, при които се наблюдава по-бързо стареене, учените открили признаци на стареене на 26-годишна възраст.

При тези хора биологичното стареене е от порядъка на три години за една година, поясниха учените.

Онези, чийто организъм остарява по-бързо, са с по-лоши резултати на тестове за запазване на равновесието и координация на движенията, каквито обикновено минават хора над 60-годишна възраст.Advertisment"Получените резултати вдъхват надежди, че медицината ще може един ден да забави стареенето", заяви ръководителят на изследването, експертът по психология и невронауки от университета "Дюк" Тери Мофит.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.