Докладът на комисията за КТБ посочи виновните за фалита на финансовата структура - ДАНС, КФН и БНБ. Това се твърди в доклада на временната анкетна комисия за проверка на Корпоративна търговска банка (КТБ), който е внесен в деловодството на парламента в края на работния ден вчера.В доклада най-общо е описана сложната схема от фирми бушони, кухи кредити и свързани лица, чрез която се е стигнало до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й. 

Депутатите смятат съща така, че в продължение на години Цветан Василев е използвал КТБ като персонален банкомат. 

Според доклада той основно е финансирал сам себе си, като огромна част от отпуснатите кредити били раздавани срещу малко или никакво обезпечение на фирми, свързани помежду си и със самия Василев.

Много от тях били създадени броени месеци, преди да получат милионни заеми. Често одобрението се давало буквално в деня на искането. След това милионите се връщали обратно през други фирми, за да финансират бизнес начинания на собственика и кръга му.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв. А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

С допускането и непресичането на тези практики се е дала възможност банката да функционира като пирамида, заключава анкетната комисия.

В доклада като виновници за фалита на КТБ са посочени и ДАНС, КФН и БНБ.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.