Видни икономисти призоваха германския канцлер Ангела Меркел да промени политическия си курс и да спре налагането на гръцкия народ на безкрайни строги икономии, предаде Ройтерс. 

Те направиха това в открито писмо, публикувано днес във водещи европейски издания. 

„Предписаното лекарство от германското финансово министерство и Брюксел изцежда кръвта на пациента, а не лекува заболяването“,

написаха икономистите в откритото си писмо, публикувано на сайта на германския вестник „Тагесшпигел“. 

„В момента от гръцкото правителство се иска да си опре пистолет в главата и да дръпне спусъка“, пише още в документа. 

Писмото е публикувано и във френския вестник „Монд“, както и в английските „Гардиън“ и „Нейшън“. 

„За жалост куршумът няма да убие само бъдещето на Гърция в Европа. Пораженията ще убият еврозоната като фар на надеждата, демокрацията и просперитета и може да причинят широкообхватни икономически последствия по целия свят“. 

Тома Пикети от Парижката школа по икономика, Джефри Д. Сакс от Колумбийския университет, професорът от Харвард Дани Родрик и оксфордският икономист Саймън-Рен Луис, Хайнерс Фласбек, бивш държавен секретар в германското финансово министерство са сред подписалите писмото, което призовава Меркел да направи отстъпки на Гърция. 

„Нашето послание към канцлера Меркел е ясно: призоваваме Ви да предприемете този жизненоважен акт на лидерство за Гърция и Германия, както и за света“, се казва в документа. 

„Историята ще Ви запомни с действията Ви от тази седмица. Очакваме и разчитаме на Вас да направите смелите и великодушни стъпки към Гърция, от които Европа ще има полза поколения напред“. 

Същевременно германският Червен кръст обяви, че е готов да окаже спешна хуманитарна помощ на Гърция,

която е на ръба на финансова криза и вече изпитва затруднения със здравните услуги. 

„Готови сме при всички положения“, увери говорителят на организацията Дитер Шуц пред в. „Лайпцигер фолксцайтунг“, отбелязвайки, че пенсионерите, бедните, болните и бежанците страдат най-много от кризата в Гърция. 

Вече има затруднения в здравеопазването, каза той без да уточнява дали става въпрос за недостиг на лекарства или за проблеми в работата на болниците. Германският Червен кръст е в състояние да помогне на гърците бързо и цялостно, каза Шуц. 

Директорът на гръцкия клон на организацията „SOS Детски селища“ съобщи, че семействата, които се обръщат за помощ към организацията, са над 50 пъти повече, отколкото в началото на кризата. 

Излизането на Гърция от еврозоната би задълбочила значително социалната нищета в Гърция. Опасявам се от най-лошото за семействата, каза той пред същия вестник. 

Германският министър на икономиката и вицеканцлер Зигмар Габриел каза в понеделник, че европейските лидери несъмнено ще обсъдят оказването на хуманитарна помощ на Гърция,

чиито банки са затворени от 28 юни, а икономиката е в почти пълен застой. 

Германският канцлер Ангела Меркел вчера изрази надежда, че тази седмица Гърция ще представи задоволителни предложения за реформи, за да може Меркел да поиска от германския парламент да одобри нова дългосрочна програма за подпомагане на Атина, предаде Ройтерс. 

Канцлерът каза, че ако списъкът на реформите е адекватен и Гърция предприеме стъпки да задейства първите мерки, със сигурност ще ѝ бъде оказана краткосрочна финансова помощ, за да покрие най-неотложните си нужди.