За мъжете шоколадът е с един от най-възбуждащите аромати. Той активно стимулира мозъка на силната половина на човечеството, съобщи The Courier Mail.

Твърдението е на американският невролог д-р Алън Хирш. При това, когато мъжете усещат уханието на шоколад, се настройват романтично.

То кара представителите на силния пол да оценяват показаните им на снимка жени като по-привлекателни.

В списъка на възбуждащите аромати са се оказали още източните подправки, поничките, пуканките, тиквеника или тиквения пай, женското биле.

Възбуждащи са и миризмите на пица, както и на печено телешко.

Друго изследване на д-р Хирш е показало, че мъжете реагират по-активно на уханието на сладкиши с канела, отколкото на който и да било парфюм.

Като цяло ароматът на хранителните продукти възбужда повече мъжете.

Влияние обаче оказват и редица други фактори. Например мъжете, които често са правили секс месец преди тестовете, в по-голяма степен са се наслаждавали на мириса на ягоди, отколкото тези, които не са правили секс. Комбинацията от аромати оказва още по-силно въздействие.

Идеалното съчетание е микс от уханието на тиквеник или тиквен пай и лавандула (усилва с 40 процента възбудата при мъжете).

Нито един женски парфюм не може да засили възбудата с повече от 3 на сто.

Най-голяма разлика в реакциите на мъжете и жените се наблюдава по отношение на печеното месо и черешите.

При нея това са антисексуални миризми, а при него е обратното - те са източник на възбуда.

Mъжете и жените възприемат по различен начин ароматите.

Представителките на нежния пол по-лесно се справят с тестовете за миризмите и са много по-чувствителни към отделните уханията.

При тях се наблюдава повишена чувствителност към мускуса, който често е добавян към мъжките парфюми и одеколони. Сред разпространените съставки на дамските парфюми най-възбуждащо на мъжете действа лавандулата.

Висок е "рейтингът" на момината сълза и ванилията. Истина е, че вторият привлича повече възрастните, а не младите.

Друго изследване, засягащо любими аромати, което обаче не е свързано с възбудата, е дало неочаквани резултати.

Анкета сред 2000 души във Великобритания е показала, че за мъжете най-предпочитан е мирисът на бекон, а за жените - на изпрано бельо.

Сред любимите са попаднали още уханията на прясно изпечен хляб, на току-що окосена трева, на шоколад, чай, кафе, нова книга, на огън.

Над 50 процента от анкетираните са свързвали любимите си аромати с приятни спомени.

Една трета са отдавали предпочитания на уханията на детството. И нито един човек не е споменал парфюма като любима миризма.

Очевидно съществува ясно изразена връзка между обонятелната система и центъра в мозъка, който отговаря за възбуждането и влечението, заключава изданието.