Въпреки че през 2006 г. китайското правителство прие наредба за защита на Великата китайска стена, древната каменна крепост продължава да изчезва с невиждана скорост, пише „Дейли телеграф“.

Оказва се, че едва 8,2% от стената, изградена по време на династията Мин (1368-1644), се е запазила в добро състояние, сочат данните от ново проучване.

Нещо повече – в доклад, публикуван през 2012 г. от китайската администрация за културно наследство, по-малко от 10% от Великата китайска стена е добре запазена, 20% от нея е средно съхранена, а почти 30% от стената вече е изчезнала.

Причината се крие в неблагоприятните природни условия и безразсъдни човешки дейности – включително кражба на тухли за изграждане на къщи, пише сайтът „Артпрайс“ (Artprice).

Всичко това води до ерозията на конструкцията, която е част от списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Великата стена не е единична непрекъсната структура, а се простира върху площ от хиляди километри. Издигната е през III век пр.н.е. (в по-голямата си част) върху основата на хунски окопен вал за защита на северозападните граници на империята, нееднократно достроявана. Тя прекосява страната от границата с Корея, при заставата Шанхайгуан до пустинята Гоби, при заставата Дзя-югуан и се оприличава често на дълъг дракон.

На места тя е толкова разбита, че оценките на общата ѝ дължина варират от 9000 км. до 21000 км., в зависимост от това дали са включени липсващите участъци. Въпреки дължината си, тя не се вижда от Космоса, както понякога се твърди. Строителството първоначално започва през III век пр.н.е., но около 6300 км. са построени по времето на династията Мин. В този участък се включват и най-посещаваните сектори северно от столицата Пекин. От тях 1962 километра са изчезнали през вековете.

Част от конструкцията е изчезнала заради растения, появили се в стените, което е ускорило ерозията.

"Въпреки че някои от стените са изградени от камък и тухла, те не могат да издържат на многогодишно излагане на вятър и дъжд", се казва още в специално изготвения от специалисти доклад, представящ състоянието на стената.

"Много от кулите са станали по-нестабилни и могат да рухнат в резултат на проливен дъжд или буря. Туризмът и дейностите на местните жители също вредят на най-дългата конструкция в света, строена от човешка ръка", се казва още в доклада.

Бедните селяни от област Лулон в северната провинция Хъбей са свикнали да използват дебели сиви тухли от участък от стената, за да ги включат в изграждането на собствените си къщи.

Плочи от стената, гравирани с китайски йероглифи, са били продавани от местните жители за 30 юана (близо 5 евро). Според китайското законодателство лицата, които взимат тухли от Великата китайска стена, може да бъдат глобени до 5000 юана (730 евро).

Въпреки това няма конкретна организация, която да прилага правилата.

"Повредите могат да бъдат съобщавани само на висшите власти и е трудно да бъдат разрешени спорове, когато това се случи на границата на две провинции", съобщиха в своя защита официалните културни власти в провинция Хъбей. Те добавят, че туристите все по-често разглеждат и незавършените части от Великата китайска стена, превърнала се в все по-популярна дестинация през последните години. Тази дейност е станала все по-актуална и е привлякла още повече туристи към тези участъци, което ги е повредило сериозно.

Как може да бъде спасена изчезващата Велика китайска стена? Очевидно този въпрос засяга цялото китайско общество.

"Великата китайска стена принадлежи на всички китайци. Отговорността за нейното съхранение не е само в ръцете на правителството, а и в тези на обикновените хора. Важно е хората да знаят колко застрашена е тази културна забележителност, за да опитат да помогнат с нещо за нейното съхранение", казват представители на обществото за защита на Великата китайска стена.