Иван Костов дойде в столичното следствие, за да бъде разпитан като свидетел, предаде репортер на БГНЕС.

Костов не бе многословен на влизане в следствието, но обеща като излезе да говори. Потвърди, че е призован като свидетел. На въпроса за какво, отговори: "Не знам, ще разбера и като изляза ще ви кажа".

Костов бе попитан дали ще обясни как е договорил договора си в КТБ от преференциален в обикновен. "Точно това ще накарам да дойдат да ви го обяснят. Те трябва да ви го обяснят, защото те твърдят, че е така", каза Костов.

По информация на "Труд" Костов днес дава показания по две досъдебни производства – за преференциалната лихва, предоставена му от Корпоративна търговска банка (КТБ) и за това как неговата Лаборатория за управление на риска е получавала пари от банката.

През май СГП образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, а Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

От прокуратурата по-рано посочиха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност.