Има европейска директива, която позволява за определен период да се работи допълнително, но ние я прочетохме както дяволът евангелието. Това каза в сутрешния блок на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова по повод предложението на КНСБ и Българската православна църква практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни, да бъде ограничена."Все повече и повече фирми не плащат извънреден труд и допълнителен отпуск. Трябва да се спре с тази спекулация. Отделен е въпросът, че българите получават малко пари, затова работят не само на едно място", коментира още тя. 

"Аз се притеснявам какво върши работникът през нормалния работен ден", каза  от своя страна финансистът Емил Хърсев. "Афинитет на българина към труд не се забелязва. Кражбата на работно време, която е е една от формите на сива икономика, е вече ежедневие", добави той. 

"Разбира се, че трябва да се почива, макар че патриарх Неофит едва ли е намерил нито в Стария, нито в Новия завет директива за два почивни дни", посочи Хърсев. По думите му предложението на КНСБ и църквата едва ли ще бъде прието. Според него най-простото решение е смените така да бъдат напаснати, че и работниците да почиват достатъчно, и обектите да работят. По думите на Зайкова българинът не е мързелив, но в момента е апатичен заради ниското заплащане на труда.