Смъртта на 43-годишния Емил Иванов Богданов от ромския кв. „Изток“ в Кюстендил изправи на нокти медиците от Спешния център, пише „Вяра”. Неговите роднини са реагирали много бурно и емоционално на кончината и дори има счупено стъкло.Извикана била полиция. Стоянка Иванова, сестра на починалия, хвърлила камък до прозорците на отделението, което се намира на партерния етаж на МБАЛ “Д-р Никола Василиев“.

На Емил му прилошало в малките часове на нощта срещу понеделник. Медиците от Спешния център дошли на място в махалата, установили ниско кръвно – 110/70. Те препоръчали на роднините Емил Иванов да бъде закаран в болницата. Дежурният анестезиолог д-р Андонов поставил инжекция, след което го освободили. 

Кремен Иванов, един от придружаващите го роднини, разказа, че болният постоял малко пред отделението, тъй като не бил способен да се прибере. 

„Започна да повръща. Отново позвънихме на звънеца и оттам излезе сестрата, която ни каза да си ходим вкъщи, че всичко необходимо било направено, а Емил е добре. Той се оплакваше от затруднено дишане и болки в лявата страна. Така и стана, прибрахме го. Към 4 часа отново му стана лошо и пак се отправихме в Спешно приемно. Влезе вътре и повече не излезе“, разказа 48-годишният Кремен.

Съобщили им за кончината на Емил едва след като от болницата потърсили съдействие от полицията. „Излезе докторът и каза, че Емил е починал. В суматохата сестра му удари едно стъкло в отделението и го счупи. Всички скочихме да я успокояваме. Защо никой не обърна внимание на момчето…“, попита Кремен, а заедно с него за трагедията научили още десетина-петнайсет роднини. По-късно те възстановили и счупеното стъкло.

Емил Иванов е семеен, от брака си с Атанаска имат две дъщери, а също и две внучета. Той е бил работник в една от частните фирми, които шият саи на ишлеме. За случая е уведомен и директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков. Той увери, че вече е разговарял с роднините и в никакъв случай не може да се говори за възникнало напрежение. 

„Просто близките на починалия са постъпили емоционално. Знаете, че тези хора са по-темпераментни. В никакъв случай не може да се говори, че е съществувала агресия между медицинския персонал и хората от квартала. Аз вече разговарях с тях, те проявиха разбиране. Пациентът е дошъл в отделението, направена му е кардиограма и е пуснат. След това той е получил кардиогенен шок. Въпреки всички реанимационни действия от страна на дежурния екип той е починал. Едва след като му бъде направена аутопсия, мога да кажа дали има виновни или не“, каза д-р Величков. 

Той уточни, че отново аутопсията ще даде чисто медицинските отговори на въпроса от какво е получен кардиогенният шок. Със случая ще се занимае и лечебно-контролната комисия към здравното заведение на база резултати от направено хистологично изследване и протокол от аутопсията.
Очаква се погребението да бъде в сряда.