"Кандидатирах се за премиер на България, защото смятах, че това е най-добрият начин да служа на страната си. Не обичам да се връщам към миналото. Няма полза от премисляне на неща, които не можем да променим."Взех това решение (да стана премиер - б.р.), защото мислех, че това е най-добрият начин да служа на страната си в много труден за нея момент. Резултатът е налице: влязохме в ЕС и имаме определен напредък. Често забравяме в какво положение бе България през 80-те години на 20-и век и къде сме сега. Трябва да отчетем желанието на обществото за промяна. Също така неговото раздразнение от това да вижда твърде дълго едни и същи лица“, заявява бившият премиер Симеон Скаскобургготски в интервю пред френския вестник „L’Express”.

„Наистина, президентският пост има повече сходства с този на суверена, но бяха предприети какви ли не действия, за да ми попречат да се кандидатирам за този пост. За политическите ми съперници обаче бе по-лошо, че станах премиер, тъй като премиерът разполага с реална власт. Именно така можех да направя нещо полезно за страната си. Не исках да повтарям примера на графа на Шамбор, като остана в изгнание. Трябва да бъдем реалисти и да приемаме нещата такива, каквито са“, казва още Симеон Втори пред вестника.

Симеон Сакскобургготски управлява България като премиер на правителство, в което участваше и ДПС от 2001 г. до 2005 г., а през следващия мандат до 2009 г. партията му НДСВ беше част от тройната коалиция, начело на чието правителство бе Сергей Станишев. 

Той се завърна в България окончателно през 2001 г., когато на 6 април държа прочутата си реч, в която обеща да оправи страната за 800 дни. Това стана след като тогавашният президент Петър Стоянов направи запитване до Конституционния съд какво означава да си живял в страната постоянно, за да можеш да се кандидатираш за президент. Отговорът на КС елиминира възможността Сакскобургготски да се кандидатира за президент и тогава той създаде своята партия НДСВ и пое изпълнителната власт.