Лятото отново събира всички, за които виното е удоволствие и съдба в Бургас от 30 юли до 2 август за Второто издание на винения фестивал, организиран от Националната лозаро-винарска камара и фирма “Експотийм” с подкрепата на община Бургас и със съдействието на Съюза на енолозите в България и РЛВК “Южно Черноморие”.

Първи заявиха участие: Винарска изба “Едоардо Миролио”, Винарска изба “Сопот”, “Винарски съюз”, “Винекс Славянци”, “Братя Минкови”, “Four Friends”, “Мидалидаре”, Винарска изба “Карабунар”, “Вини” - Сливен, Винарска изба “Съединение”, “Черноморско злато”, “Дивес естейт” “Нера гора”, “Спиритус Санктус”, “Винпром Свищов”, “Анжелус естейт”, “Домейн Трифонов”, Винарска изба “Тодоров”, “Тера Тангра”, “Ловико Лозари” - Сухиндол, “Вила Мелник”, “ФИАЛ”, BEST WINE и др.

Представители на Сдружение “Традиционни сурово-сушени местни продукти”, “Димитър Маджаров” и “НИКОВ - Иван Костадинов” ще предлагат продукти с гарантирано качество и вкус, които ще се съчетаят с българските вина. В допълнение традиционни млечни продукти и хляб ще освежават вкуса на потребителите.

Совиньон блан ще бъде в светлината на прожекторите тази година. Дегустации и майсторски класове ще отворят вратите си както за непосветените, така и за специалистите.

Събитието ще бъде официално открито от министъра на земеделието и храните Десислава Танева на 30 юли от 15 часа в изложбен център “Флора”, който тази година за първи път отваря врати за посетители.

Съпътстващата програма

Конкурс “Совиньон блан на Бургаски фестивал на виното 2015”:

- Професионално жури дегустира вина от сорт Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала”.

- Потребители дегустират вина Совиньон блан, представени от фирми-участници във фестивала.

Конкурс “Изборът на потребителите”

за бели и червени и розови вина, представени от фирми-участници във фестивала.

Майсторски класове на тема

- “Совиньон блан” и “Местните винени сортове” с български и чуждестранни експерти

- Презентация с дегустация на български медалисти от световни конкурси 2015

- Блиц курс за начинаещи “Магията на дегустацията”

- Премиери на вина, представени от водещи сомелиери

- Атрактивни вечерни забавни програми и много изненади и награди за посетителите.