Община Монтана обявява Националния конкурс за създаване на нови творби за духови оркестри. Наградите в четвъртото му издание са по-високи, след като с решение на Общинския съвет бе променен регламентът на конкурса. За всеки от разделите – “Хоро” и “Марш”, ще бъдат присъдени първа награда в размер на 1000 лв., втора награда на стойност 800 лв. и трета награда – 600 лв. Наградените автори ще получат статуетки на празниците на духовите оркестри “Дико Илиев” на тържествената церемония по откриването им през 2016 г.. Оркестрите, участващите в предстоящия догодина международин фестивал, ще включат в репертоара си отличените творби.

Крайният срок за изпращане на конкурсните творбите на адреса на общината е 30 ноември 2015 г.

Националният конкурс за създаване на нови творби за духови оркестри е съпътстваща изява на международните празници на духовите оркестри “Дико Илиев”. Той се провежда всяка година, завършваща на нечетно число, т.е. между отделните издания на фестивала.

На петнадесетите празници на духовите оркестри “Дико Илиев” – Монтана’ 2015, ще бъде представен и сборник с творбите, печелили до момента награди в Националния конкурс за създаване на нови творби за духови оркестри. Сред тях са маршове и хора на композиторите Диян Диханов, Ради Радев, Юлиян Слабаков, Васил Бележков, Стоян Пауров, Генчо Генчев, Илия Заков, Евгени Еремиев, Бойчо Димов, Петя Таскова, Елисавета Иванова.

Регламент на конкурса тук:
http://www.festival-dikoiliev.com/index.php?option=com_content&view=article&id=128&Itemid=533&lang=bg