Съдия Ивета Парпулова, която беше разпределена за докладчик по новото наказателно дело за радикален ислям в Пазарджик, подаде отвод. Обвинителният акт срещу 14-те разпространители на идеите на "Ислямска държава" беше внесен в съда миналата седмица.

Мотивът за отвода на съдия Ивета Парпулова е да не остане в обществото съмнение, че подсъдимия Ахмед Муса Ахмед няма да получи справедливо и безпристрастно правосъдие по новото дело за радикален ислям, по което той пак е обвиняем.

Съдия Ивета Парпулова гледа делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на салафизъм и религиозна нетърпимост. Сред тях бе и ромският лидер Ахмед , който получи тогава 1 година затвор, като присъдата му бе увеличена на 2 години лишаване от свобода от Апелативния съд в Пловдив.

Новият процес срещу Ахмед Муса и поддръжниците му ще се гледа от съдия Кристина Пунтева. 14 души, сред които и Ахмед Муса Ахмед, са обвинени в насаждането на верска омраза и пропаганда на война. Има доказателства, че в Пазарджик, Ахмед е осигурявал квартири на бойци на "Ислямска държава" и е инициирал събиране на парични помощи за терористичната организация.

Към момента не е ясна датата, на която ще стартира новият съдебен процес за радикален ислям, съобщава БНР.