7,5 млрд. евро ще бъдат налети в българското земеделие от еврофондовете. Родните фермери ще могат да разчитат на средствата от Брюксел през следващите 6-7 години, пише "Новинар". Еврокомисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган поясни, че около 4 млрд. евро са от директните плащания. Останалата част от парите е по програмите за развитие на селските райони.„Това са големи инвестиции наистина. Има възможност за подпомагане на сектори, които изпитват затруднения“, коментира Хоган.

Пред журналисти в Брюксел еврокомисарят посочи, че страната ни се е справила задоволително с изпълнението на програмите за предишния програмен период. Той обърна внимание, че е важно да се осигурят надеждни системи, които да гарантират, че средствата се изразходват целенасочено.

В същото време Хоган разкри, че Европейската комисия обмисля удължаване на мерките и намирането на нови за справяне с последиците от руското ембарго.

„Ще бъде направено всичко възможно да се удължат тези мерки, стига да постигнем съгласие между всички главни дирекции в ЕК и бюджетът да го позволи”, коментира още той.