Главният прокурор Сотир Цацаров поиска до есента да започне писане на изменения в трите процесуални кодекса, което по думите му трябва да се случи едновременно с конституционната реформа. Още през миналата седмица главният прокурор и премиерът подеха акция за намаляване на формализма в наказателния процес.

Тези изявление веднага предизвикаха съмнения, че двамата повдигат темата, за да се отклони разговорът от промените в конституцията и проекта за нов Закон за съдебната власт.

"Нека конституционната дискусия си върви, нека стига до някакви решения, но аз имах възможност да заявя, че логиката - първо конституцията, после Закона за съдебната власт, после други приоритети - композира един влак на промените, чийто последен вагон е някъде в далечното светло бъдеще. Така не се прави", каза Цацаров пред Канал 3.

Той обясни, че промени трябва да има в Наказателно-процесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс и в Административно-процесуалния кодекс, но не каза какви точно. Преди седмица се разбра, че правосъдният министър Христо Иванов е поискал още в края на април идеите на прокуратурата за промени в процесуалния закон, но такива все още не са представени.

Промените в конституцията и съдебния закон имат за цел да намалят зависимостите в съдебната система, да намалят властта на главния прокурор и да подобрят кадровия подбор в магистратурата. Това неминуемо ще намали сегашните възможности на главния прокурор да се разпорежда във Висшия съдебен съвет. Очаквано прокуратурата постави под съмнение тази реформата. Сотир Цацаров даде да се разбере, че се съмнява, че обикновено Народно събрание може да приеме тези промени.

Петима бивши конституционни съдии обясниха пред парламента след това, че подобна пречка не съществува. Дори Асоциацията на прокурорите в България се отказа от позицията си, че за промените е нужно Велико народно събрание.

Пред Канал 3 в неделя вечерта главният прокурор препоръча разумът и прагматизмът да са водещи при осъществяването на съдебната реформа, но той не виждал това да се случва.

"Някои политически партии и отделни политически индивиди експлоатират темата за съдебна реформа. Те го правят заради собствената си популярност и само за микрофоните", обясни той. В отговор на въпрос дали има предвид Бойко Борисов, Цацаров отрече.

"Всъщност част от тези, които използват за реклама съдебната реформа, през ден гостуват в сутрешни блокове и политически предавания в ефира. Те са компетентни по всички въпроси, разбира се, най-компетентни са по въпросите за съдбата на прокуратурата, на съдебната реформа, пък ако щете и на главния прокурор", каза още Цацаров.

По думите му атаката към него може да идва и от някой, който има апетити към неговия пост.

В края на изявата си пред Канал 3 Сотир Цацаров отново показа сериозни познания на политическата мисъл на комунистическите лидери. Според него някои от участниците в дебата за съдебната реформа се държат като Ленин

"Който не е с нас, е против нас", не е логиката дори на ранния Ленин. Това е логиката на късния Ленин. С логиката на зрелия Ленин реформи не се правят", критикува Цацаров. Преди десет дни той успя да вкара цитат на китайския диктатор Мао Дзъдун в постоянните си спорове с правосъдния министър Христо Иванов.
 

Цецка Цачева: Промени в конституцията трябва да има

В понеделник председателят на парламента Цецка Цачева на свой ред определи промените в конституцията като наложителни. Тя взе участие в кръгла маса на тема "Конституционният модел на Висшия съдебен съвет (ВСС) и предложенията за промени", организирана от Съюза на юристите в България.

Цачева заяви, че промяна в конституцията трябва да има така или иначе, а конституционният модел на ВСС е само част от онова, което трябва да се промени. Тя заяви, че реформата се прави, защото българите не смятат съда за достатъчно справедлив съд.

По време на дискусията юристите се обединиха около мнението, че Народното събрание трябва да раздели ВСС на съдийска и прокурорска колегия, за да се гарантира самостоятелността на двете гилдии в системата. По-голяма част от участниците в дискусията подкрепиха и намаляване на мандата на ВСС от 5 на 4 година. Според юристите намаляването на мандата ще гарантира участие във ВСС на повече качествени магистрати.

Основният опонент на промените отново бе бившият конституционен съдия и бивш служебен премиер Георги Близнашки, който разви тезата, че промените целят да подчинят съдебната власт. На обратното мнение беше бившият зам.-председател на парламента Екатерина Михайлова. Тя заяви, че трябва да има промяна в устройството на
съдебната власт. Според нея трябва да се намали мандата и на "тримата големи" в съдебната власт - главният прокурор и председателите на двете върховни съдилища.

"Политическата воля сега за промени заслужава адмирации. С тази воля трябва да се зарази целия състав на Народното събрание", обяви бившият конституционен съдия проф. Пенчо Пенев.

 Той допълни, че разделението на ВСС ще покаже колко е важна независимостта на членовете му. Проф. Пенев обясни, че в 18 европейски държави функционират съдебни съвети, които са разделени на съдийски и прокурорски камари.