Досегашният зам.-външен министър на Гърция по икономическите връзки Евклидис Цакалотос е назначен за нов министър на финансите на Гърция, предаде РИА Новости .По-рано днес Янис Варуфакис, който подаде оставка, нарече Цакалотос свой най-вероятен приемник.

Варуфакис решил да подаде оставка, тъй като разбрал, че участниците в еврогрупата и другите партньори на страната смятат, че ако той не присъства на преговорите би могло да се стигне до споразумение по-лесно, съобщи РИА Новости. „Мой дълг е да помогна с каквото мога на премиера Алексис Ципрас, за да може той да използва капитала, който ни даде гръцкият народ по време на референдума“, каза още Варуфакис.

Според гръцки електронни издания Варуфакис е връчил оставката си на премиера Алексис Ципрас заради силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.