Германия заяви днес, че в момента няма "основа" за разговори с Гърция за нов спасителен пакет или облекчаване на дълга. Новината идва след гръмкото "не" на референдума във връзка с предложенията на кредиторите, съобщава "Франс прес"."В светлината на вчерашното решение на гръцките граждани, няма основание да се влиза в преговори за нова програма за помощ", заяви Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер Ангела Меркел на брифинг преди минути.

Що се отнася до исканията на Атина да се преструктурира дълга на Гърция, говорителят на Министерството на финансите Мартин Зигър коментира лаконично: " Не виждам причина да се влиза в дискусии."

На пресконференцията, свикана заради ситуацията в Гърция, Зайберт обяви, че топката е в Атина и от там трябва да решат дали искат да останат в еврозоната.

"Сега оставането на Гърция в еврозоната зависи от самите тях. Ние чакаме да видим какви предложения ще направи гръцкото правителство на своите европейски партньори", каза той.

Зайберт омаловажи значението на оставката на финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис, който многократно атакува стратегията за реформи и за помощ, подкрепена от Берлин.

Припомняме, че германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд решиха в телефонен разговор да свикат спешна среща на върха на 7 юли. Извънредното събиране ще бъде, за да се обсъди ситуацията в Гърция, предаде ТАСС.