Третият опит за вот на недоверие на ГЕРБ е или неадекватност на Бойко Борисов, или опит за "освобождаване" от Цветанов. Това предполага Лютви Местан, че са мотивите за последните действия на предишните управляващи в Парламента.
"Борисов не може да спечели от подобен вот. Тогава би трябвало да си обясним неговата неадекватност и затова имам второ предположение - че най-вероятно усеща заместника си като воденичен камък и вече има интерес да се освободи от него. Но те са неразчленими, взаимосвързани и вече не съм сигурен дали Борисов не е в по-тежка зависимост, отколкото заместникът от своя председател", заявява председателят на ДПС в интервю за "Преса".

"По всички личи, че освен все по-неадекватен Борисов е и откровен параноик. Или пък се прави на жертвичка, за да отклони вниманието от Петното, с което се оцапа", отговаря Местан на твърдението, че подслушва Бойко Борисов.

Ако е вярно, че има сделка между Борисов и Бисер Миланов-Петното за насилствено сваляне на кабинета чрез окървавяване на протестите, това е сигнал за тежко престъпление и не може да не стои на вниманието на прокуратурата, казва Лютви Местан. "Среща на един човек с прякор Петното с един бивш премиер и председател на партия, член на ЕНП, при това в дома на последния е абсурдна. Петното, Банкя (Кокинов), тефтерчето на Златанов, Мишо Бирата... - това всъщност е задкулисието в България. Президента, защо мълчи за този факт?", пита председателят на ДПС.

Местан бурно реагира на действията на Георги Първанов, който заяви, че "всичко, което са поискали ДПС, това става" и този факт е едно от основанията за рестарта на АБВ. "Къде по дяволите е този факт? Кое е това всичко? За Белене позицията ни не е от вчера. Може иб се има предвид плоския данък? Ние ще останем верни на принципа да не коментираме вътрешните проблеми на лявото. Ще подминем с мълчание и подценяването на ролята на ДПС за избирането на Георги Първанов за президент. Имам предвид собствено първия му мандат. Фактите говорят друго. Къде е историкът? Задавам този въпрос не заради себе си, а заради близо половин милион избиратели от ДПС, които го подкрепиха и чиито гласове, ако бяха в кошницата на Петър Стоянов, той щеше да се радва на втори мандат. Ще припомня, че Първанов и екипът му имаха за максимална цел класирането на балотаж, докато д-р Доган не се обърна към него с култовото "г-н Президент" между първия и втория тур на предизборната кампания - при представянето му на ЦС на ДПС", казва Местан.