Известният в миналото психотерапевт Анатолий Кашпировски беше обвинен, че работи без лицензия. Хипнотизатора, който приспиваше цели стадиони в началото на 90-те години на миналия век, гастролира в Пермска област със сеанси, свързани с народната медицина, където падна на мушката на местната служба по здравеопазване.Пръв тревога би пермския депутат Александър Телепньов, който отправил запитване до прокуратурата. „Много руски психиатри твърдят, че сеансите му причиняват вреда на здравето на хората, влошават състоянието им и изострят редица заболявания”, твърди депутатът. „Така или иначе, при всички случаи със здравето на хората трябва да се занимава специалист. И затова помолих прокуратурата да провери дали Кашпировски е такъв специалист”, обясни депутатът.

Запитването му било препратено до надзорния орган на здравеопазването и от Министерството на здравеопазването и отговорили, че ведомството не е издавало разрешение на Анатолий Кашпировски. От министерството уточняват, че това означава, че той е извършвал своята дейност незаконно. 

Поведението му е определено като административно нарушение и му е съставен акт. Кашпировски обаче не се явил да го подпише. В момента делото му е изпратено в съда. Психотерапевтът може да бъде глобен с 4 хиляди рубли.